Izvor: Beta | Petak, 05.01.2018.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fabrika šinskih vozila Goša duguje državi oko 7 mil EUR - Ukupna dugovanja prema poveriocima viša od 3 milijarde dinara

(Foto: YouTube/screenshot)
Fabrika šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke duguje državi na ime poreza oko 560 miliona dinara, bez kamata, i država je jedan od najvećih među 800 poverilaca te firme čiji su ukupni dugovi viši od tri milijarde dinara, rekao je u petak (5. januara 2018. godine) stečajni upravnik Aca Mitić.

On je za Betu rekao da je taj dug prema državi sa kamatama verovatno 700 do 800 miliona dinara, što je oko 7 mil EUR, od ukupnog duga fabrike od oko 26 mil EUR, pa je jedino rešenje stečaj i bankrot, i prodaja firme kao privrednog subjekta i tehnološke celine.

- Fabrika Goša od 2010. godine pravi gubitak od 1 do 5 mil EUR godišnje, račun je neprekidno blokiran od 2013. godine i za nju nema drugog rešenja osim stečaja, jer vlasnik ne želi da napravi plan reorganizacije - rekao je Mitić.

On je dodao da će bankrotom FŠV Goše biti oštećeni svi poverioci, jer neće moći da im se namire potraživanja u punom iznosu, ali da boljeg izlaza nema jer "vlasnik ne želi da uloži ni evro u fabriku".

Ako sud proglasi bankrot, zbog visokog duga, kako je rekao Mitić, ni vlasniku "neće ostati ništa", jer se prodajom neće obezbediti cena iz koje bi se nadoknadila sva potraživanja.

Privredni sud u Požarevcu, prema njegovim rečima, doneće konačnu odluku o uvođenju stečaja u tu fabriku 9. januara, za kada je zakazano novo ročište, nakon što je Apelacioni privredni sud naložio da se otklone povrede parničnog postupka i još jednom razmotre razlozi za uvođenje stečaja.

Mitić je rekao da očekuje da sud potvrditi prvobitnu odluku o uvođenju stečaja od 16. novembra, a pokrenula ga je beogradska firma Capital Consulting 2017 zbog potraživanja od 400.000 EUR. Tada su na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje poslati svi radnici, njih 326, ali je posle izvesnog vremena vraćeno u fabriku njih stotinak, jer se završavaju poslovi oko remonta za Srbija voz i vrata za vagone za iransko tržište, o čemu je eKapija ranije pisala.

(Foto: Evlakhov Valeriy/shutterstock.com)
Koordinator u proizvodnji Dobrica Dimitrijević rekao je da rade jer ih je angažovala Gošina firma RSC, kako bi "u vakuumu dok se ne reši status firme sačuvali imovinu".

Posle uvođenja stečaja u novembru, odlaska svih radnika na tržište rada i uložene žalbe tadašnjeg zastupnika firme Radiše Savića, u fabriku su, kako je rekao Dimitrijević, provaljivali lopovi i odnosili vredan alat.

- Preplašeni smo i ne znamo šta je rešenje, da li da svi odemo na biro i primamo neki novac ili da radimo u fabrici bez nadoknade - rekao je Dimitrijević i dodao da su predstavnici Vlade Srbije tokom prošle godine i Gošu navodili kao uspešno rešen problem.

Radnici te fabrike su štrajkovali prošle godine od marta do juna zbog neisplaćenih plata, pa sada potražuju od pola miliona dinara do više od milion dinara.

Goša je do aprila 2017. godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je potraživanje od 400.000 EUR prenela na ćerku firmu ŽOS Zvolen, kada je tu fabriku prodala kiparskom Lisnartu. Firma Capital Consulting 2017 otkupila je ta potraživanja od ŽOS Zvolena.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.