Izvor: Novosti | Petak, 05.01.2018.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja 2019. svakome ulica i broj - Loznica prva ažurira adresni registar

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Do kraja 2019. svi građani Srbije dobiće kućnu adresu i broj i na taj način će više od tri miliona njih, koliko ih je prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova prijavljeno na prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, konačno dobiti precizno mesto stanovanja. Statistika pokazuje i da je gotovo 2,7 miliona ljudi prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice, poznatije u narodu kao "nema ulice bb".

Sve ovo biće omogućeno zahvaljujući projektu unapređenja adresnog registra, a na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić. Ilustracije radi, da smo imali ažurni adresni registar, ne bismo imali redove za zdravstvene kartice, jer bi svim građanima bile poslate na kućnu adresu.

- Adresni registar poseduje podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara pored onog o privrednim društvima, stanovništva i registra nepokretnosti - kažu u kabinetu premijerke.

- Do sada je praksa bila da veliki broj državnih i lokalnih organa i službi kreira sopstvene adresne registre kako bi mogli da obavljaju komunikaciju sa strankama, ali takva situacija onemogućava usklađenost podataka i ažuriranje registra iz jednog mesta.

To je uzrokovalo, tvrde nadležni, da se u različitim evidencijama do sada za isti objekat pojavljuju različite adrese. Posle ažuriranja registra na celoj teritoriji i uvođenjem nove zakonske regulative, postojaće jedinstven registar koji će svi biti u obavezi da koriste i koji će se centralno ažurirati.

- Procena je da na teritoriji Srbije postoji nešto više od 47.000 naziva ulica i milion kućnih brojeva. Građani kojima bude menjana ulica ili dobiju novi naziv, biće određen dovoljno razuman rok da promenu urade i u svojim dokumentima - tvrde u kabinetu.

Za vođenje registra nadležan je Republički geodetski zavod, ali upis adresa RGZ radi na osnovu formalnih odluka jedinica lokalnih samouprava o davanju naziva ulica.

Prvi pilot-grad koji je odabran za ažuriranje registra je Loznica. RGZ je na osnovu ortofoto snimaka i prema lokalno običajnim imenima pripremio predloge za sve ulice u ovom gradu, a Gradska skupština je imenovala novih 677 ulica. Za ove svrhe država je opredelila pet miliona dinara.

- Celokupan pilot-projekat se završava do kraja marta. Projekat na celoj teritoriji Srbije kreće ovih dana i planirano je da se završi do kraja 2019. godine, a njegova vrednost je 6 mil EUR - kažu nadležni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.