Izvor: eKapija | Petak, 05.01.2018.| 12:05

Interkonektivni dalekovod između Srbije i BiH počeće da radi 2020. - Procenjena vrednost investicije za srpsku deonicu oko 500.000 EUR

Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)
Interkonektivni dalekovod 110 kV između Trafostanice Srebrenica i Trafostanice Ljubovija mogao bi da bude pušten u rad tokom 2020. godine, saznaje eKapija. Naime, prema podacima koje smo dobili od preduzeća Elektromreža Srbije, koje je u Srbiji zaduženo za izgradnju ovog dalekovoda, njegova deonica - od Ljubovije do državne granice sa BiH, u dužini od 2,6 km, trebalo bi da bude završena u jednoj građevinskoj sezoni, odnosno tokom 2019. godine.

Da bi i radovi u BiH trebalo da budu završeni u istom periodu, odnosno dalekovod pušten početkom 2020. godine, za naš portal su potvrdili i u preduzeću Elektroprenos BiH. Kako nam je rečeno, oni su uradili trasu dalekovoda na svojoj teritoriji, u dužini od 6 km. Na redu je izrada glavnog projekata, a radovi bi mogli da počnu 2019.

Prvi koraci u realizaciji tog projekta napravljeni su u novembru 2016, potpisivanjem Sporazuma o namerama između preduzeća Elektromreža Srbije, Elektroprenos BiH i Nezavisnog operatora sistema u BiH. Projekat, odnosno energetska interkonekcija Srbije i Bosne i Hercegovine preko ovog dalekovoda, jedan je od planova o kojem je bilo reči na prvom zajedničkom sastanku Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, u novembru 2015. godine.

Sama realizacija projekta u Srbiji i Bosni i Hercegovini je, kako je za eKapiju rečeno u Elektromreži Srbije, krenula početkom 2017, projektantskim radom na izborima trasa dalekovoda.

Dalekovod je sada trasiran, sledi izrada tehničke dokumentacije, a onda i gradnja.

Izgradnju dalekovoda u Srbiji, od Ljubovije do granice sa BiH će se finansirati iz sredstava Elektromreže Srbije, dok deo u BiH finansira Elektroprenos BiH.

Okvirna vrednost investicije u Srbiji procenjena je na oko 500.000 EUR, rečeno nam je u Elektromreži Srbije.

- Ipak, u ovom trenutku, pre nego što je završena tehnička dokumentacija za izgradnju dalekovoda, nije moguće precizno proceniti konačnu budžetsku vrednost, već se ona može dati na osnovu tržišnih iskustava iz prethodnih sličnih projekata. Tako smo došli do navedene cifre - kažu za naš portal u Elektromreži Srbije.

Približno isti iznos, odnosno oko milion konvertibilnih maraka, potreban je i za gradnju dalekovoda u BiH, potvrđeno nam je u preduzeću Elektroprenos BiH.

Deonica u Srbiji

U Srbiji će se navedeni dalekovod prostirati od Ljubovije do granice sa BiH. Krajem novembra 2017, Skupština opštine Ljubovija počela je i prve konkretne aktivnosti na tom projektu, donošenjem odluke o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju dalekovoda 110 kV Ljubovija-granica BiH. PDR je završen i od 11. januara naći će se na ranom javnom uvidu, nakon čega će svi zainteresovani imati 15 dana da daju svoje komentare i sugestije.

Izvod iz PDR-a
Ukupna dužina dalekovoda u Srbiji, prema ovom planu, u koji je eKapija imala uvid, je 2,6 km. Kako je navedeno u tom dokumentu, obuhvat plana je na teritoriji Ljubovije, od Trafostanice do granice sa BiH. Dalekovod dalje nastavlja do Trafostanice Srebrenica.

Ovim planom je definisanisana trasa, određen prostor za javne namene (stubna mesta), zaštitni koridor dalekovoda, kao i pravila uređenja i pravila građenja i funkcionisanje ostalih namena. Definisan je i način ukrštanja sa ostalim infrastrukturnim sistemima, kao i uslovi i mere zaštite životne sredine, prirode i kulturnog nasleđa.

Kako je u izrađenom dokumentu navedeno, izgradnjom dalekovoda bio bi rešen problem radijalnog napajanja transformatorskih stanica TS Srebrenica, TS Krupanj i TS Ljubovija. Takođe, rešio bi se i problem neispunjenosti kriterijuma sigurnosti N-1 za ispade dalekovoda TS Osečina-TS Krupanj, TS Krupanj-TS Ljubovija i TS Srebrenica-kruta veza Konjević polje-TS Vlasenica-TS Zvornik.

Izgradnjom navedenog dalekovoda, smanjila bi se i neisporučena električna energije u transformatorskim stanicama TS Srebrenica, TS Krupanj i TS Ljubovija, do koje dolazi u periodima neraspoloživosti dalekovoda TS Osečina-TS Krupanj, TS Krupanj-TS Ljubovija i TS Srebrenica-kruta veza Konjević polje, za vreme izvođenja planiranih i neplaniranih isključenja u svrhu njihovog redovnog održavanja i za vreme ispada zbog kvarova, navedeno je.

- Izgradnjom ovog voda obezbediće se siguran rad prenosne mreže na teritoriji Ljubovije - kažu za eKapiju u preduzeću Elektromreža Srbije.

Projektantski tim tog preduzeća, koji će uraditi kompletnu tehničku dokumentaciju za dalekovod na teritoriji Republike Srbije, čine inženjeri Elektroistok projektnog biroa i eksperti u oblasti visokonaponskih vodova Elektromreže Srbije.

K.S.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.