Izvor: Beta | Četvrtak, 04.01.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Budžetski suficit na kraju novembra 2017. godine 76,3 milijarde dinara

Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Suficit budžeta Srbije na kraju novembra 2017. godine iznosio je 76,3 milijarde dinara, jer su prihodi bili 1.025,8 milijardi, a rashodi 949,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

U novembru je, kako se navodi, nakon suficita koji je ostvaren u poslednjih sedam meseci, zabeležen deficit od 3,5 milijardi dinara. Prihodi koji su naplaćeni u tom mesecu iznosili su 91,7 milijardi dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 95,1 milijardi dinara.

Poreski prihodi u novembru iznosili su 76,6 milijardi dinara, a najveći deo poreskih prihoda potiče od uplate poreza na dodatu vrednost (PDV) - 36,6 milijardi dinara i akcize - 24,4 milijarde dinara.

Neporeski prihodi ostvareni u tom mesecu su iznosili 13,9 milijardi dinara, pri čemu se 3,1 milijarda dinara odnosi na uplatu dela dobiti javnih preduzeća, dok je 500 miliona dinara uplaćeno na ime premije po osnovu ponovnog otvaranja emisije obveznica.

Prihod po osnovu donacija iznosio je 1,2 milijarde dinara, navelo je ministarstvo.

Od 95,1 milijarde dinara rashoda u novembru, 19,6 se troši na zaposlene, dok su transferi Fondu za penzijsko i socijalno osiguranje Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) i Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (SOVO) 25 milijardi dinara.

Veći iznos transfera u novembru, u odnosu na prethodne mesece, rezultat je isplate jednokratne pomoći penzionerima, navodi se na sajtu Ministarstva.

Na nivou opšte države, u periodu od januara do novembra 2017. godine fiskalni suficit iznosi 95,1 milijardu dinara, a primarni fiskalni suficit 212,7 milijardi dinara.

Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom za taj period, ukupni fiskalni deficit trebalo je da bude 52,4 milijarde dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 147,5 milijardi dinara. Suficit je veći od planiranog zbog bolje naplate svih kategorija prihoda, a ukupni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju novembra iznosi 19,3 milijarde dinara.

AP Vojvodina je do kraja novembra 2017. godine ostvarila suficit od 3,3 milijarde dinara, a Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju novembra u deficitu od 1,6 milijardi dinara.

PIO fond, kako navodi Ministarstvo, beleži deficit od 5,7 milijardi dinara, koji je finansiran prenetim sredstvima iz prethodne godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su ostvarili suficite od 3,9 miijardi dinara i 200 miliona dinara, dok je Fond SOVO na kraju novembra u balansu.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, kako se navodi, u deficitu su od 2,3 milijarde dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.