Izvor: eKapija/Novosti | Četvrtak, 04.01.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Traktori iz EU fonda - Objavljen još jedan poziv iz IPARD programa za poljoprivrednike

(Foto: kovop58/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je danas drugi javni poziv za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za razvoj sela (IPARD), namenjen kupovini traktora, a poljoprivrednici će zahteve za odobravanje prava na podsticaje moći da podnose do 26. februara.

Prihvatljive investicije i troškovi odnose se na kupovinu novih traktora i troškove za pripremu projekata i tehničke dokumentacije.

Kako podsećaju Novosti, visina podsticaja koji se obezbeđuju iz fondova EU iznosi od 60 do 80% vrednosti ulaganja, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se novac koristi i za zaštitu životne sredine.

Iznosi podsticaja iz IPARD-a koje korisnik može da ostvari u proizvodnji i preradi voća, povrća i ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 EUR, dok se za proizvodnju i preradu mleka i mesa može računati na povraćaj od 5.000 do milion evra, dodaje beogradski list.

Prvi javni poziv za IPARD podsticaje za kupovinu mehanizacije i opreme raspisan je 25. decembra, a celokupan plan poziva za 2017. i 2018. godinu možete pogledati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.