Izvor: eKapija | Sreda, 03.01.2018.| 10:29

Apoteka Cvejić zakupila objekte Apotekarske ustanove Kikinda

Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Krajem 2017. svih 14 objekata bivše Apotekarske ustanove Kikinda izdati su u zakup Zdravstvenoj ustanovi Cvejić iz Novog Sada, javlja TV Rubin. Gradska uprava raspisala je tender za izdavanje lokala u zakup, na kom su predstavnici Apoteke Cvejić bili najbolji ponuđači.

- Krajem prošle godine zaključili smo ugovor sa Gradom Kikindom o dugoročnom zakupu svih lokala nekadašnje Apotekarske ustanove Kikinda. Sa radom su počele dve od 14 apoteka, i to u Ulici braće Tatić, u Bloku GA 4, i na Trgu srpskih doborvoljaca. Ostale apoteke počeće da rade do kraja januara - kaže Vidana Nedić iz Apoteke Cvejić.

U Apotekarskoj ustanovi Kikinda bilo je zaposleno četrdesetak radnika, za koje je pripremljen socijalni program.

- Apoteka Cvejić nije imala obavezu da preuzme radnike, jer je Ministarstvo zdravlja obezbedilo otpremnine za sve radnike koji su nekada radili u Apotekarskoj ustanovi Kikinda. Bez obzira na to, većina nekadašnjih zaposlenih radi u našim apotekama, jer su nam neophodni magistri farmacije i farmaceutski tehničari - dodala je Nedić.

I novi zakupci planiraju da zaposle četrdesetak radnika, naročito jer apoteka u Bloku GA 4 radi sedam dana 24 sata.

Objekti su izdati na rok od 15 godina, a Zdravstvena ustanova Apoteka Cvejić ima na raspolaganju pet gradskih i devet seoskih lokala. Lekovi još ne mogu da se podižu na recept, jer se ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje potpisuje jednom godišnje.

- Očekujem da do kraja januara potpišemo i ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje tako da će naši korisnici moći da podižu i lekove na recept - kaže Vidana Nedić.

Kako ona objašnjava, i deo lekova koji je postojao u nekadašnjoj državnoj apoteci je otkupljen, a pojedini seoski objekti biće adaptirani.

Zdravstvena ustanova Apoteka Cvejić osnovana je 2008. godine i osim u Novom Sadu, posluje i u Somboru i Sremskoj Mitrovici, a ima ukupno 35 apoteka.

Do kulminacije problema Apotekarske ustanove Kikinda, kao i u ostalim državnim apotekama u Srbiji, došlo 2016. godine. Račun je bio u blokadi, lekovi se nisu mogli nabavljati, a zaposlenima nisu isplaćivane zarade. Najveći problem predstavljalo je to što nije bilo dežurnih apoteka noću i vikendom, kao i što su seoske apoteke bile bez medikamenata, a nije bilo drugih tako da su meštani sela snalazili kako da u gradu podignu neophodne lekove, prenosi TV Rubin.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.