NavMenu

Neoporezivi deo plate povećan na 15.000 dinara - Bez poreza na zarade i doprinose za početnike u poslu od oktobra 2018.

Izvor: Danas Sreda, 03.01.2018. 09:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eivanov/shutterstock.com)Ilustracija
Neoporezivi deo zarade od 1. januara 2018. povećan je na 15.000 dinara, što je za 3.210 dinara više od dosadašnjeg.

Najveći efekat izmena Zakona o porezu na dohodak, kojim je povećan neoporezivi deo zarade, trebalo bi da ima, kako ističu u Vladi Srbije, na 350.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu.

Naime, minimalna cena rada u Srbiji je od početka 2018. povećana sa 130 na 143 dinara po satu i sada iznosi 24.822 dinara mesečno. Minimalna mesečna zarada je prošle godine bila 22.620 dinara i od Nove godine je povećana za 2.202 dinara.

U nastavku borbe za smanjenje nezaposlenosti, olakšice za zapošljavanje novih radnika ostaće na snazi do kraja 2019. godine i to tako što će preduzetnici imati pravo na povraćaj plaćenog poreza i doprinosa od 65% do 75%.

Ključna novina u izmenama poreskih zakona, usvojenim krajem 2017, je uvođenje podsticaja za početnike u poslovanju, koji će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini.

Primena mere počinje u oktobru 2018. i važiće za preduzetnike u režimu isplate lične zarade, navode u Vladi.

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana možete pogledati OVDE.

Izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje pogledajte OVDE, a Izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.