Izvor: Beta | Utorak, 02.01.2018.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

LJAJIĆ: U 2018. očekivani devizni priliv od turizma 1,4 mlrd EUR

Rasim Ljajić (Foto: Mc.rs)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se u 2018. godini u Srbiji očekuje devizni priliv od turizma od oko 1,4 mlrd EUR i povećanje broja turista iz Kine i Irana. On je u intervjuu agenciji Beta rekao da je 2017. godina bila najuspešnija po turističkom prometu i da bi trebalo da devizni priliv od turizma ukupno iznosi 1,2 mlrd EUR.

- U prvih 10 meseci već imamo ostvaren priliv od 971 mil EUR. Imajući u vidu trendove u 2016. godini, nema sumnje da će to biti 1,2 mlrd EUR, što je rekordan devizni priliv - istakao je Ljajić.

On je rekao da planiranih 1,4 mlrd EUR deviznog priliva za ovu godinu može biti lako ostvariv cilj, imajući u vidu bezvizni režim sa Kinom i avioliniju Peking-Beograd, preko Praga.

Ljajić je dodao da će tome doprineti to što će u januaru biti uspostavljena direktna linija Teheran-Beograd, a od februara privatna aviokompanija iz Irana takođe uspostavlja novu avioliniju na toj relaciji.

- Očekujem da imamo značajan rast turističkog prometa i povećanje broja stranih turista iz Kine i iz Irana. Plan je da u prvih 10 emitivnih tržišta uđu Rusija i Kina - rekao je on.

Ocenio je da u Rusiji dobro ide prodaja turističkih aranžmana za zimsku sezonu u Srbiji, kao i da su veliki ruski turoperatori uvrstili Srbiju u svoju ponudu.

- Cilj za 2018. godinu je oko 3,4 miliona turista, te da broj stranih turista bude veći od 1,6 miliona - rekao je Ljajić.

On je istakao da cilj da se poveća broj turističkih destinacija širom Srbije, da se radi na više velikih turističkih projekata.

Najavio da će se u Beogradu graditi pet pristana, četiri na Savi i jedan na Dunavu, koji će biti značajni za rečni saobraćaj i za korišćenje turističkih potencijala te dve reke.

U protekle tri godine, kako je dodao, radilo se na sedam pristana na Dunavu, za koje očekuje da će biti završeni u ovoj godini.

- U planu za 2018. je da se završi i rekonstrukcija Ramske tvrđave u Velikom Gradištu. To radi Turska razvojna agencija, a vrednost projekta je preko million evra - rekao je on.

Sredstvima EU, kako je dodao, radi se rekonstrukcija Golubačke tvrđave, koja će u aprilu delimično biti puštena i za posetioce.

- Najveći deo projekta će biti zavšen u septembru, a potpuni završetak očekuje se u aprilu 2019. godine - rekao je on.

Najavio je i da će biti završen Omladinsko-kulturni centar na Zlatiboru, koji će upotpuniti turističku ponudu na toj planini, jer će imati bioskop, sale za pozorišne predstave, biblioteku, galerije i konferencijske sale.

Na Kopaoniku, kako je naveo, gradi se višespratna garaža sa helidromom, a vrednost tog projekta je 385 miliona dinara, od čega ministarstvo daje 100 miliona dinara.

- Pokušavamo da revitalizujemo Palić, kako bismo iskoristili njegove turističke potencijale, a u Sokobanji će biti izgrađena najmodernija letnja pozornica u Srbiji - rekao je Ljajić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.