NavMenu

PAMTIĆU U 2017: Milan Dobrota

Izvor: eKapija Nedelja, 31.12.2017. 14:44
Komentari
Podeli
Milan DobrotaMilan Dobrota
Milan Dobrota je osnivač i direktor projekta Agremo (ranije poznat kao AgriSens).

Karijeru započinje 2001. kao softver inženjer, a potom analitičar poslovanja i projektni menadžer. Od 2007. preuzima poziciju IT direktora u francuskoj kompaniji Intermarche, gde od 2009. postaje član regionalnog Upravnog odbora.

Preduzetništvom se bavi od iste godine, a 2012. osniva kompaniju LOGIT, koja danas broji više od 40 inženjera i konsultanata. Početkom 2015. pokreće Agremo, koji se bavi razvojem softverskih rešenja za analizu daljinski detektovanih slika.

Jedinstvena tehnološka platforma, koja omogućava obradu snimaka i analizu podataka sa poljoprivrednih površina, donela je Milanu Dobroti i njegovoj kompaniji priznanje Aurea 2017, za investiciju godine.

Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, gde danas završava doktorsku disertaciju iz oblasti koja povezuje računarsku statistiku, veštačku inteligenciju i daljinsku detekciju.

Pitali smo Milana Dobrotu šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2017. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

- Kao po našem starom običaju, u odsustvu drugih stvari koje bih izdvojio u lokalu, to su uspesi sportista, pre svega košarkaške reprezentacije i vraćanje naših fudbalskih klubova na Evropsku scenu (nadam se dugoročno). Na ličnom i poslovnom planu, pored dolaska novog člana porodice izdvojio bih uspehe Agrema u razvoju globalnog poslovanja iz Srbije i nagradu Aurea 2017, kao svojevrsnu potvrdu da smo u tome na pravom putu.

PROMAŠAJ GODINE

- Serija događaja iz ratnih područja Bliskog istoka, zatezanje globalne geopolitičke situacije među velikim silama, situacija oko Severne Koreje i slični događaji koji nas nažalost i u 21. veku podsećaju da će se čovečanstvo i dalje teško osloboditi raznih niskih poriva.

LIČNOST GODINE

- Saša Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije, i to ne zato što je ostvario uspeh na velikom takmičenju u 2017, već kao pozitivan primer uspešnog liderstva, izgradnje duha i karaktera, upornosti i istrajnosti kad je najteže.


NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Napori koji vode ka većem iskorišćenju potencijala IT sektora u zemlji, pre svega na nivou edukacije kadrova. Takvi napori, čak i u delu u kom su deklarativnog karaktera, popularizuju i pospešuju klimu te grane industrije, koja je i jedna od najvažnijih za zemlju.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Ne bih mogao izdvojiti nijedan konkretan potez, ali sigurno ih ima mnogo. Kritike bi ionako pre bile usmerene ka odsustvu određenih poteza i to pre svega onih u smeru oslobađanja privrede i privatnog sektora od raznih "balasta", u cilju njihovog jačanja.

ŠTA OČEKUJETE U 2018. GODINI?

- Na globalnom poslovnom planu nastavak ciklusa koji u fokus gura već etablirane korporacije u odnosu na mlade i startup kompanije. Na ličnom poslovnom planu, nastavak intenzivne konverzije do sada izgrađenog potencijala Agrema iz globalne inovacije u poslovni model i mašineriju koja generiše značajan profit.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.