Izvor: Blic | Subota, 30.12.2017.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za PKB zainteresovan i američko-kanadski konzorcijum? - Prvi obavezujući poziv nakon procene privatizacionog savetnika

Ilustracija (Foto: smereka/shutterstock.com)
Američko-kanadski konzorcijum, koji se bavi stočarstvom i proizvodnjom voća, zainteresovan je za privatizaciju ili strateško partnerstvo sa Poljoprivrednim kombinatom Beograd, saznaje Blic.

Osim pisma o namerama, taj konzorcijum je, prema pisanju beogradskog lista, u intenzivnim razgovorima i sa predstavnicima Vlade Srbije, a u planu im je da se uskoro vide i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome žele da predstave svoje ideje u vezi sa budućnošću PKB-a.

Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da je uključivanje američko-kanadskog konzorcijuma u priču oko privatizacije PKB izuzetno ozbiljno i da je komunikacija sa predstavnicima ministarstava privrede i poljoprivrede intenzivna.

- Ime konzorcijuma ne možemo da otkrivamo, ali je reč o firmama koje imaju izuzetno visoke međunarodne reference. Da je tako, potvrđuje i činjenica da su i u pismu o namerama, ali i u direktnoj komunikaciji, vrlo ozbiljno definisali svoje planove za svaki od modela privatizacijie koji bi država ponudila. Drugim rečima, oni nisu samo zainteresovani za kupovinu imovine, već i za strateško partnersvo. Ono što je za državu važno, to je njihova namera da nastave poljoprivrednu proizvnju, koja je i njima osnovna delatnos - objašnjava sagovornik Blica.

Kako dodaje, te kompanije su spremne i da ulože znatan novac u investicije.

- Prema njihovim procenama, da bi kombinat dostigao staru slavu, ali i ušao u red savremene poljoprivredne proizvodnje, potrebno je ulaganje od 100 mil EUR. Tako konkretna, kada je reč o investicijama, nije bila nijedna od zainteresovanih kompanija koje su razgovarale o mogućoj privatizaciji PKB. Pored toga, oni su spremni i da radnicima predstave strategiju razvoja kompanije u narednih pet godina. Problem može da predstavlja višak zaposlenih, ali država je spremna da tu pritekne u pomoć i isplati deo socijalnog programa. Ipak, treba sačekati šta će reći privatiozacioni savetnik. Kada se to završi, očekuje se da će biti raspisan prvi obavezujući poziv za privatizaciju PKB-a. Tada se očekuje da će i američko-kanadski konzorcijum konkretnije predstaviti svoje namere. U svakom slučaju, kompanijama koje su početkom februara 2017. dostavile pisma o zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a, priključila se još jedna - kaže sagovornik Blica.

Rukovodstvo PKB nije želelo zvanično da se izjašnjava o zainteresovanosti konzorcijuma, dok sindikati kažu da oni ne znaju šta i sa kim država pregovara, piše Blic.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.