Izvor: eKapija | Utorak, 02.01.2018.| 16:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Devet ustanova u Srbiji sprovodiće program prekvalifikacija u IT sektoru

(Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, završio je u petak (29. januara 2017. godine) selekciju 9 škola i institucija, izvođača obuka, koje će u toku naredne godine sprovoditi 18 kurseva u okviru nacionalnog programa obuka za prekvalifikacije u IT sektoru Kancelarije za IT i eUpravu.

U ovom krugu obezbeđena su mesta za ukupno 700 polaznika širom Srbije, od toga 490 u Beogradu, 80 u Nišu, 45 u Novom Sadu, 33 u Čačku, 20 u Valjevu i po 16 u Subotici i Zrenjaninu. Obuke će sprovoditi Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, škola računara CET, SEEICT, Link grupa, Univerzitet Metrolopitan, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Vojvođanski klaster naprednih tehnologija i Niški klaster naprednih tehnologija, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije.

- Institucije sa kojima je potpisan ugovor imaju sporazume o saradnji sa najrelevantnijim IT kompanijama. Tako su u samom startu obezbeđene stručne prakse za više od 75% kandidata. Ovo je znak da privatni sektor ima poverenja u visok kvalitet nacionalnih obuka, i da je spreman da pruži priliku prekvalifikantima koji kroz njih prođu. Podsećam da je za samo mesec dana nakon prošlog, prvog kruga obuka, više od 70% kandidata dobilo priliku za usavršavanje u najuspešnijim IT kompanijama na našem tržištu - kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

U skladu sa dogovorenim rokovima, škole će do sredine januara objaviti program obuka i detaljan raspored predavanja. Nakon toga počeće druga faza selekcije u koju se, nakon onlajn testiranja prošle nedelje, plasiralo 2.042 kandidata.

Svi polaznici trebalo bi da budu upisani najkasnije do kraja januara, a program obuka za rad na poziciji programera-početnika i savladavanje nekog od najpopularnijih programskih jezika – Java, Java Script, PHP, .Net i C, trajaće sve do jula naredne godine, dodaje se u saopštenju.

Minimalan broj sati obuka je 250, dok će neke od odabranih škola imati i značajno veći broj sati obuke kandidata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.