NavMenu

I železničari bi jeftine kvadrate - Nude zemlju oko starih koloseka za nove stambene zgrade

Izvor: Novosti Petak, 29.12.2017. 10:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArtShotPhoto/shutterstock..com)Ilustracija
Zaposleni u srpskim železničkim preduzećima predložili su da se model rešenja njihovog stambenog pitanja reši na isti način kao i za pripadnike Vojske i Policije. Udruženje za pomoć i saradnju sa civilnim društvom i Sindikat železničkog saobraćaja Srbije Nezavisnost formirali su Inicijativni odbor za rešavanje stambenih pitanja zaposlenih u Železnicama Srbije, Infrastrukturi, Srbija vozu i Srbija kargu.

Za predsednika odbora izabrana je Marina Popović iz Srbija voza, koja je i predsednica Udruženja za pomoć i saradnju sa civilnim društvom. Popović kaže da železničari pružaju podršku ideji predsednika Aleksandra Vučića o jeftinim kvadratima, ali smatraju da bi se i njihovi dugogodišnji problemi mogli rešiti na isti način.

- Obratili smo se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i direktorima u sva četiri društva za dobijanje podrške, kako bi što hitnije počeli aktivnosti neophodne za rešavanje stambenih pitanja - navodi Popović.

- Pre svega moramo utvrditi tačan broj zaposlenih u sva četiri društva koji imaju Ugovor o zakupu na pet godina koji treba da se obnove, kao i za službene stanove i nužni smeštaj koji nisu imali pravo kupovine tih nekretnina, jer su donošenjem Zakona o stanovanju i održavanju zgrada stvoreni uslovi za izjednačavanje prava zaposlenih. Nakon završetka te faze, može da se primeni Predlog programa izgradnje stanova kao za pripadnike bezbednosti, Vojske Srbije, Policije i BIA.

Udruženje predlaže isti model koji je ranije već primenila Vojska Srbije, kada je za određeni broj stanova ustupila zemljište nekadašnjih kasarni.

- Potrebno je održati sastanak sa predstavnicima Grada Beograda o mogućnosti razmene, ukljanjanja koloseka koji nisu u funkciji i razmotriti da se Direkciji za građevinsko zemljište omogući da na istom gradi zgrade, a da neki broj stanova ustupi novim društvima ili Železnici Srbije - predlaže Popović.


Izmena Zakona o stanovanju

Ona napominje da je neophodno inicirati izmenu i dopunu Zakona o stanovanju u delu koji se odnosi na kupovinu stanova.

- Većina zaposlenih je prenela svoje ugovore o radu iz Železnice Srbije u novoosnovana društva, a stanovi su ostali u Železnicama, jer se deobni bilans nije sproveo do kraja - navodi Popović.

- Problem je i kada se zaposleni obraćaju za kupovinu stanova za koje su prethodno zaključili ugovore o zakupu, jer svi žele da kupe stan na period od 20 godina, a zakon ne poznaje mogućnost da zaposleni iz novoosnovanog društva kupi stan na navedeni period od Železnica Srbije, jer nije zaposlen u tom preduzeću.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.