Izvor: Tanjug | Sreda, 27.12.2017.| 12:18

U PKS od 2018. godine poslovni centar srpske dijaspore

(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
U Privrednoj komori Srbije (PKS) već prvih meseci 2018. godine počeće da radi Investicioni i poslovni centar srpske dijaspore, kao tačka kontakta, povezivanja i podrške onima koji rade u inostranstvu a nameravaju da investiraju u Srbiji, najavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

Čadež je na godišnjoj sednici Poslovnog saveta za dijasporu PKS rekao da će Komora osnivanjem ovog centra, u okviru projekta Diaspora Investment and Business Development in Serbia, postati informativni punkt, i kako je istakao, servis i spona dijaspore sa domaćom privredom, državnim institucijama i lokalnom samoupravama.

Cilj osnivanja ovog tela Komore, a koji je rezultat strateškog partnerstva sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija, Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Ministarstvom trgovine, je da se nadležne institucije aktivnije uključe u razvoj biznis ideja dijaspore, te da se zajedno radi na pripremi i realizaciji investicionih i poslovnih projekata srpske dijaspore u Srbiji.

- Naši ljudi iz dijaspore na jednom mestu će moći da dobiju sve potrebne informacije o uslovima, mogućnostima i podsticajima za ulaganja. Bilo da je reč o grinfild ili investicijama u postojeće objekte, samostalnim ili zajedničkim investicionim poduhvatima sa partnerima iz Srbije ili inostranstva, privrednim ili infrastrukturnim projektima koji se mogu realizovati kroz javno-privatna partnerstva - rekao je Čadež.

Kaže da će dijaspori na raspolaganju biti i online baza projekata i lokacija za investiranje, Atlas lokalnih samouprava, sektorske i analize tržišta, podaci o izvoznoj ponudi domaćih kompanija i investicionim i drugim privrednim potencijalima opština i gradova.

- Istovremeno, privrednicima iz Srbije se povezivanjem sa našom dijasporom širom sveta otvaraju nove mogućnosti za privlačenje investicija, plasman robe na tržištima zemalja u kojima posluje naša dijaspora, ali i zajedničku proizvodnju radi izvoza na ta tržišta, kroz partnerstva sa našim ljudima koji žive i rade van zemlje i njihovim poslovnim partnerima - kaže Čadež.

Čadež se na sednici zahvalio predstavnicima Programa podrške Ujedinjenih nacija za saradnju (UNDP) u Srbiji na, kako je rekao, ukazanom poverenju da PKS realizuje ove projekte kao i na finansijskoj i eksperskoj podršci ove organizacije.

Istakao je da će Ministarstvo spoljnih poslova biti u ime države garant uspešne realizacije ovog projekta.

Predsednik PKS je podsetio da je u saradnji sa Udruženjem srpskih privrednika iz Švajcarske i Ministarstvom spoljnih poslova i ove godine organizovan Svesrpki samit u Cirihu kao i privredni sajam EXPO 2017, na kome se predstavilo više od 60 izlagača iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore.

Čadež je dodao i da su organizovani brojni poslovni forumi dijaspore i matice tokom godine, a domaće kompanije su, prema njegovim rečima, predstavljene na sajmovima hrane i pića u Kanadi, održani su susreti sa dijasporom u Minhenu, Parizu, Torontu, Njujorku, implementiran je, kaže, projekat "Link Up! Serbia - podsticanje investicija dijaspore"...

Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP u Republici Srbiji istakla je da je dijaspora najveći investivioni potencijal Srbije i navela da je potrebno da se on pronađe i prepozna.

- Srbija danas ima broj stanovnika koji je identičan broju stanovnika iz 1967. godine, a podaci pokazuju da je populacija u stalnom opadanju - rekla je Nedera i podsetila da je broj onih koji su emigrirali sa ovih prostora povećan za 15% u protekle četiri decenije.

Zato, navela je ona, projekti sa dijasporom mogu da otvore nova radna mesta u Srbiji i zadrže dalji nastavak migracije radne snage ka, pre svega, zapadnoj Evropi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.