NavMenu

Novosadska toplana od 2018. neće koristiti subvencije - U planu izgradnja još jednog kogenerativnog postrojenja

Izvor: Dnevnik Sreda, 27.12.2017. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Novosadska toplana od naredne godine neće više koristiti kapitalne subvencije Grada, dok već dve godine ne koristi ni tekuće subvencije, kaže direktor tog preduzeća Dobrosav Arsović.

Arsović je rekao i da je to preduzeće ugovorilo gas sa Srbijagasom do kraja naredne godine i utvrdilo fiksnu cenu u dolarima.

- Prethodne godine snizili smo cenu u dva navrata oko deset procenata, a i pored toga, ipak smo povećali prihode. To smo postigli uvođenjem kogenerativnog postrojenja na toplani Zapad koje će sigurno donositi prihod narednih 12 godina, a investicija će se isplatiti nakon godinu i po, odnosno na proleće sledeće godine - dodao je on.

Arsović je naveo i da je u 2016. ostvaren neto dobitak od 833,3 miliona dinara, te da je polovina dobiti iz prošle godine uplaćena u gradsku kasu, dok se ostatak ulaže u nove investicije.

Toplana je ove godine rekonstruisala rekordnih 15 kilometara vrelovoda, pri čemu je zamenjeno 35 kilometara cevi. Ove godine je uloženo 1,15 milijardi dinara u rekonstrukciju vrelovoda, a za narednu godinu Toplana u te namene ulaže 1,07 milijardi.


Od planova za narednu godinu, on je naveo i izgradnju kogenerativnog postrojenja za prozvodnju toplote i struje na toplani Jug. Projekat je procenjen na 500 miliona dinara, a koncept je gotovo isti kao onaj primenjen na toplani Zapad, gde je to postrojenje za godinu dana proizvelo 76 miliona kilovat-časova električne energije i 77 miliona kilovat-časova toplotne.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.