NavMenu

Srbija dobija Centar za digitalizaciju i Centar za zaštitu privatnosti u digitalizovanoj sferi

Izvor: Beta Utorak, 26.12.2017. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljaljić i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji kojim će biti formirani Centar za digitalizaciju i Centar za zaštitu privatnosti u digitalizovanoj sferi.

Kostić je nakon potpisivanja ugovora u SANU kazao je da je ideja da Centar za digitalizaciju ili audiovizuelnu arhivu zajedno s drugim centrima razvije nešto što je bi bio "nacionalni osnov za digitalizaciju naučne, kulturne, umetničke i istorijske baštine Srbije".

- U prvoj polovini sledeće godine nadam se da će biti privedena kraju bar prva faza audiovizuelnog arhiva Centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti - rekao je Kostić i dodao da će taj arhiv imati i mali izdvojeni deo u Sremskim Karlovcima.

Kostić je kazao da su u toku i pregovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom da se sva dokumenta digitalizuju.

Predsednik SANU je kazao da će biti osnovan i Centar za zaštitu privatnosti u digitalizacionoj sferi i dodao da je "pitanje privatnosti ključno pitanje svih novih tehnologija i baza podataka".

Ministar Ljajić ocenio je da je Centar za digitalizaciju važan, jer se "kulturno nasleđe Srbije nalazi u lošem stanju, a istorijska arhivska građa nije dobro sačuvana".

- Do sada su bili sporadični pokušaju da se ta građa digitalizuje i arhivira, ali sve se svelo na pojedinačne pokušaje - kazao je Ljajić i dodao da će sada biti formirano "centralno mesto, čvorište na kojem će sve biti čuvano na jednom mestu".

- Ideja je da se ima centralno mesto, čvorište u kojem će se digitalizovati i arhivirati naučna i istorijska građa SANU, ali i sve ono što je do sada urađeno, i to po najvišim standardima u oblasti digitalizacije - istakao je Ljajić.

Dodao je da će uspeh biti da se digitalizuje 15% od čitave istorijske građe Srbije iz svih arhiva u zemlji.

Govoreći o Centru za zaštitu privatnosti, Ljijić je kazao da je privatnost ugrožena, jer su podaci izloženi javnosti i dodao da će se putem Centra zaštiti privatnost svakog građanina, ali i ekonomije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.