Izvor: eKapija | Utorak, 26.12.2017.| 15:47

Podnošenje Obrasca POPDV uz poresku prijavu i zvanično odloženo za 1. jul 2018. - Ima li privreda dovoljno vremena za prilagođavanje?

(Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)
Izmenama Zakona o PDV-u, koje su usvojene 14. decembra, početak primene Pravilnika o poreskoj evidenciji i Obrasca POPDV definitivno je odložen za 1. jul 2018. godine. Privreda je vest da ih nove obaveze neće sačekati s prvim danom nove godine dočekala sa odobravanjem, dok struka ističe da nam ovakvo skrojena regulativa nije ni potrebna.

Izmena u samoj sadržini Pravilnika, kako su u Ministarstvu finansija i potvrdili nedavno za naš portal, nije bilo, iako se najveća kritika struke odnosila upravo na činjenicu da je dokument preglomazan i da predstavlja novo opterećenje za privredu. Ključne primedbe odnose se na to da novi Pravilnik propisuje obavezu vođenja znatno obimnije evidencije nego do sada, zbog čega će kompanije morati da prilagođavaju softver, dodatno angažuju radnike i samim tim snose veće troškove.

Na pitanje koja su očekivanja od prolongiranja datuma primene, u Ministarstvu za naš portal ističu da će "odlаgаnjе оbаvеzе pоdnоšеnjа prеglеdа оbrаčunа PDV uz pоrеsku priјаvu za šest meseci оmоgućiti privrеdnim subјеktimа - оbvеznicimа PDV, dа sе аdеkvаtnо priprеmе zа ispunjаvаnjе оvе оbаvеzе".

Da je za ove promene nedovoljno vremena, međutim, bilo je jasno još kada je ministar stavio paraf i kada je u oktobru objavljena zvanična verzija Pravilnika.

Mnogobrojne analize ukazivale su da dodatne evidencije stvaraju nove namete privredi i komplikuju PDV evidencije, što će verovatno značiti i dodatni angažman knjigovođa. Kako ističu u Savezu računovođa i revizora Srbije, iako je odlaganjem datuma primene obveznicima sada dato vreme da ovim promenama, na prvom mestu da prilagode softver, i kada budu to uradili ostaće im bespotreban posao.

- Bez potrebe su izmislili da se posao radi duplo: jedno za potrebe računovodstva, drugo za potrebe PDV-a, pa obaveze rastu bez ikakve logike.

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Jedinstveni pregled obračuna PDV - Obrazac POPDV je, podsetimo, sastavni deo Pravilnika o PDV evidenciji koji bi, prema navodima Ministarstva, trebalo da obezbedi jednoobrazno iskazivanje podataka svih poreskih obveznika. Prema njihovim očekivanjima, novi Pravilnik o PDV evidenciji unaprediće rad poreskih organa, tako što će povećati efikasnost kontrole poreskih obveznika i brže prepoznati one koji ne primenjuju poreske propise.

U Savezu računovođa i revizora su, sa druge strane, izričiti da za njim ne postoji potreba i da je deo "ličnih odluka".

- Priče da će na ovaj način nestati siva ekonomija nisu uverljive, a ljudi se zbog obima posla mogu potisnuti iz PDV-a i još stimulisati da rade na crno.

Pravilnik o evidenciji PDV sastoji se iz tri dela: Oblik, sadržina i način vođenja evidencije o PDV – opšta evidencija, Oblik, sadržina i način vođenja evidencije o PDV – posebne evidencije, te Oblik i sadržina pregleda obračuna PDV.

Njegova primena, ukoliko ne bude novih odlaganja, počeće tako od jula naredne godine.

Prema informacija dostupnim na sajtu Ministarstva finansija, u cilju otklanjanja eventualnih nedoumica i grešaka pri iskazivanju podataka u novom Obrascu POPDV, Poreska uprava radi na uputstvu koje će poreskim obveznicima olakšati poslovanje.

Ceo Pravilnik, objavljen u Službenom glasniku, broj 90 od 6. oktobra 2017. godine, pogledajte OVDE.

I.B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.