Izvor: RTV | Utorak, 26.12.2017.| 09:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija nema uslova za reciklažu baterija - Umesto tretmana u zemlji, otpad izvozimo

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Proces recikliranja elektronskog otpada u Srbiji je uspeo da zaživi, ali reciklaža baterija i dalje nije. Kako ne bi došlo do nagomilavanja baterijskog otpada, trenutno jedino rešenje jeste izvoz u zemlje gde je sistem reciklaže razvijeniji.

Da u Srbiji nema uslova za reciklažu baterija, kažu i u jednoj novosadskoj radnji koja se bavi rasvetom u kojoj su u međuvremenu pokrenuli i inicijativu prerade baterija. Kao najveći problem u pionirskim koracima u tom preduzeću navode troškove i odsustvo podrške nadležnih institucija.

- Reciklaža u Srbiji se svodi na teret samog reciklatora ili prikupljača - kaže Albert Molnar, menadžer kompanije Halogen.

Uz sve probleme, dodaje i troškove transporta i nabavku kanti, a ukoliko otpad zadrže duže od 12 meseci u svom objektu, sledi im novčana kazna.

Količina recikliranog elektronskog otpada u Srbiji je u porastu, ali uslova za reciklažu baterija još uvek nema.

To postaje problem velikih razmera jer ova vrsta otpada sadrži mnogo štetnih materija.

- Kilogram portabilnih baterija zagadi pet do sedam litara podzemnih i nadzemnih voda. Zakon je propisao način čuvanja i odlaganja tih portabilnih baterija, međutim u Srbiji ne postoji recikler za baterijski otpad - navodi Svetozar Jovičić iz Udruženja građana Komšija.

Dok se ne stvore uslovi za reciklažu baterija, jedina mogućnost je izvoz baterijskog otpada o trošku sakupljača.

- Mi još nemamo tu veliku količinu otpada koja bi se kod nas tretirala, gde bi i država sa druge strane pomogla privredu u pogledu podsticaja i kroz tretman te vrste otpada - objašnjava Nemanja Erceg iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine

Kao još jedan od razloga zbog kojih u Srbiji ne postoje uslovi za reciklažu baterija, Nemanja Erceg navodi i to što nema zainteresovanih operatera koji bi u tome videli ekonomsku isplativost.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.