Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.12.2017.| 19:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za subvencionisanje intermodalnog transporta izdvojeno milion evra - Javni pozivi u prvom kvartalu 2018.

Ilustracija (Foto: Oleksiy Mark/shutterstock.com)
Uredba kojom su propisane stimulativne mere u cilju unapređenja kombinovanog transporta, koju je na osnovu Zakona o železnici Vlada Republike Srbije donela u julu 2015. godine, počeće da se primenjuje od 1. januara 2018. U skladu sa navedenim, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je planiralo sredstva za sprovođenje te uredbe, a novac je obezbeđen Zakonom o budžetu za 2018. godinu, prenosi PlutonLogistic.

- Propisane stimulativne mere namenjene su privrednim subjektima preko kojih se realizuje kombinovani transport (vlasnici i upravljači terminala za kombinovani transport, operateri za železnički i drumski transport, operateri za kombinovani transport i upravljači železničke infrastrukture i špedicije), a realizacijom ovih mera doprineće se unapređenju kombinovanog transporta, povećanju nivoa bezbednosti u saobraćaju i ostvarenju većeg nivoa zaštite životne sredine – navode za PlutonLogistics u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako taj portal saznaje u Ministarstvu, u budžetu za 2018. godinu opredeljena su sredstva za sprovođenje Uredbe o stimulativnim merama u cilju unapređenja kombinovanog transporta, u ukupnom iznosu 120 miliona dinara, od čega je 20 miliona dinara namenjeno javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama i 100 miliona dinara privatnim preduzećima. Ovakav odnos opredeljenih sredstava je definisan, jer daleko veći broj privrednih subjekata iz ove oblasti posluje u privatnom sektoru.

Procedura sprovođenja javnih poziva za stimulativne mere započeće u prvom kvartalu 2018. godine, u skladu sa predmetnom uredbom i aktuelnim propisima za dodelu državne pomoći, a u neposrednoj saradnji sa Komisijom za kontrolu državne pomoći RS, piše PlutonLogistic.

Za koje projekte se mogu dobiti subvencije?

Uredba o stimulativnim merama u cilju unapređenja kombinovanog transporta definisala je četiri vrste investicionih troškova i visinu stimulativnih mera, koje mogu biti dodeljene privrednim subjektima.

Tako za izgradnju i rekonstrukciju terminala za kombinovani transport (infrastruktura), uključujući i pretovarnu opremu i mehanizaciju na terminalima mogu biti dodeljena sredstva u iznosu do 50% od investicionih troškova.

Za opremu za obavljanje kombinovanog transporta: intermodalne transportne jedinice i polu prikolice za drumski transport kontenera, dodeljuju se iznosi do 100% od investicionih troškova.

Kada je o informacionim i komunikacionim sistemima i inovativnoj opremi koju koriste privredni subjekti i carina u kombinovanom transportu reč, dodeljuje se do 30% od investicionih troškova, dok za železnička vozna sredstava (lokomotive i specijalizovani vagoni za kombinovani transport) mogu biti dodeljeni iznosi do 30% od investicionih troškova.

Interesovanje

S obzirom na to da su stimulativne mere za unapređenje kombinovanog transporta novina, kao i da do sada nisu postojala sredstva koja bi olakšala investiciona ulaganja privrednim subjektima preko kojih se realizuje kombinovani transport, u Ministarstvu očekuju veliko interesovanje svih privrednih subjekata na koje se ova uredba odnosi.

- Imajući u vidu da su za investiciona ulaganja u ovoj oblasti neophodna značajna sredstva, nema sumnje da će se stimulativne mere pozitivno reflektovati na subjekte koji posluju u ovoj delatnosi i da će ih motivisati za ulaganje i investiranje u razvoj, kako sopstveni tako i unapređenje celokupnog kombinovanog transporta u našoj zemlji. Republika Srbija je u okviru budžetskih mogućnosti opredelila sredstva za unapređnje ove oblasti i time dokazala da se zalaže za razvoj kombinovanog transporta, pospešivanje konkurentnosti ovog vida transporta i olakšanje poslovanja privrednim subjektima preko kojih se realizuje kombinovani transport, kako u javnom tako i u privatnom sektoru - navode u Ministarstvu za PlutonLogistics.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.