Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.12.2017.| 13:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bolji uslovi za inovacije i pametnu proizvodnju u prerađivačkoj industriji

Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Nedostatak uključenosti malih i srednjih preduzeća u nacionalne strategije, kao i nedostatak znanja i finansijskih sredstava za digitalizaciju malih i srednjih preduzeća usmerenih na proizvodnju, neki su od glavnih problema prerađivačke industrije identifikovanih u okviru projekta Smart Factory Hubs.

Kako se navodi na sajtu Privredne komore Srbije, koja je jedan od partnera, nosilac ovog projekta je Pomurski tehnološki park u Sloveniji i u njemu ukupno učestvuje 13 partnera iz 10 zemalja. Projekat je počeo u januaru 2017. i trajaće do juna 2019. godine, a njegov cilj poboljšanje uslova za inovacije u oblasti pametne proizvodnje u prerađivačkoj industriji. Finansira se u okviru Programa transnacionalne saradnje Dunav 2014 – 2020.

Privredna društva iz Srbije će tokom trajanja projekta imati priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse iz regiona i unaprede proizvodne procese i razviju poslovanje, kao i da predstave svoja rešenja partnerskim kompanijama iz regiona.

U proteklih nekoliko meseci postignuti su glavni rezultati u prvom periodu projekta, i to najpre kroz realizaciju obimnog istraživanja o Industriji 4.0. U istraživanju je pristup "odozgo prema dole" upotrebljen u proizvođačkom sektoru, u trenutnim izazovima da sektor postane "pametan", a rezultati su prikazani u regionalnim izveštajima Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije. Ovi izveštaji daju celokupan pregled nacionalnih strategija i instrumenata pametne specijalizacije, finansijskih šema, trenutnih sektorskih trendova kao i projektnih i relevantnih učesnika – kreatora rešenja Pametne proizvodnje, kao i pregled malih i srednjih preduzeća koja su usmerena na proizvodnju.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizovala je prvi projektni sastanak u okviru projekta, 8. i 9. juna 2017. godine u Osijeku, Vukovaru i Iloku. Češki partner The University of West Bohemia organizovao je projektni sastanak u Pilsenu (Češka) 5. i 6. novembra 2017. godine, dok je austrijski partner PROFACTOR organizovao drugi projektni sastanak 6. i 7. decembra 2017. godine u Steyru (Austrija).

Predstojeći događaj u okviru projekta je međunarodna konferencija 2018. - "A sustainable vision for the future, viable solutions for the present".
Takođe, International Foundation for Production Research (IFPR) i Technical University of Cluj-Napoca (TUCN) iz Rumunije organizuju petu Međunarodnu konferenciju o kvalitetu i inovacijama u inženjerstvu i menadžmentu, kao i Međunarodnu konferenciju o istraživanju u proizvodnji za područje Afrike, Evrope i Bliskog Istoka. PROFACTOR i Micro resist technology (MRT) organizovaće 8. i 9. marta 2018. godine u Beču NIL Industrijski Dan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.