Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.12.2017.| 12:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nastavljena izgradnja Novinarske kuće Pera Todorović kod Smederevske Palanke

(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Izgradnja Novinarske kuće Pera Todorović u Vodicama kod Smederevske Palanke nastavljena je zahvaljujući donaciji porodične firme Izgradnja Stojanović, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

UNS, Skupština opštine Smederevska Palanka i Zavičajno društvo Vidovača pokrenuli su 2008. godine akciju izgradnje Novinarske kuće u rodnom mestu Pere Todorovića.

Dosad su podignuta dva nivoa kuće i izlivene tri ploče, postavljena je krovna konstrukcija i kuća je pokrivena. Urađeni su i grubi unutrašnji građevinski radovi. Električna energija je dovedena do objekta podzemnim kablom, a u toku su i unutrašnji radovi na elektroinstalaciji. Firma Izgradnja Stojanović iz Svilajnca odazvala se pozivu da pomogne i kao donaciju besplatno završila unutrašnje radove u delu prizemlja kuće, navedeno je u saopštenju.

Izgradnju ovog zdanja, osim firme Izgradnja Stojanović, pomogli su ranije i fabrika Milan Blagojević iz Smedereva, fabrika kablova TF Kable iz Zaječara, Industrija stakla Pančevo, Henkel Srbija, firme Univerzum Kubršnica i Knaufinsulation iz Surdulice, Potisje Kanjiža, fabrika cementa Lafarge Beočin, TitanKosjerić i Holcim Paraćin, Industrija građevinskog materijala Igma iz Uljme, špeditersko društvo Transportšped, Srbijašume i drugi.

Za ovaj projekat Opština Smederevska Palanka do sada je iz budžeta izdvojila miliona dinara, a arhitektonski biro Kuća vlasnika Avrama Krstića iz Smederevske Palanke besplatno je uradio projekat kuće i nadzor gradnje.

U Novinarskoj kući Pera Todorović, osim spomen–zbirke ovog poznatog srpskog novinara, biće i postavka izložbe "Putovanje kroz istoriju srpske štampe" iz legata Žike M. Jovanovića. Novinarska kuća biće i mesto održavanja novinarskih skupova i sedište zavičajnog društva Vidovača. Ovaj objekat treba da postane značajna lokacija za razvoj turističke ponude ovog kraja. Ideja je da selo Vodice postane i novinarsko selo. Zdanje će služiti podsećanju na život i delo značajnog srpskog novinara, pisca, polemičara, političara i drugog po redu predsednika UNS-a s kraja 19. i početka 20. veka, podsećaju u UNS-u.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.