NavMenu

Putevi novca iz budžetske rezerve - Najviše u 2017. godini dobili Zaječar i Jagodina

Izvor: Politika Nedelja, 24.12.2017. 09:28
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Mislim da nisam neskroman kada kažem da smo zaista sjajno doveli javne finansije u red, pohvalio se nedavno gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Međutim, nije rekao da je prestonica iz budžetske rezerve ove godine u dva navrata dobila ukupno 110 miliona dinara, pokazuju podaci Fiskalnog saveta.

Prestonička blagajna je u mnogo boljem stanju nego što je bila pre nekoliko godina. To, između ostalog, savet i konstatuje u svom izveštaju o lokalnim finansijama. Međutim, činjenica je da je, zaključno sa decembrom, Beograd trećeplasirani grad u Srbiji po visini sredstava koja je dobio iz budžetske rezerve.

Bez obzira na to što parlament duže od decenije nije usvojio zakon o završnom računu, gde bi poreskim obveznicima država trebalo da položi račun o tome kako troši javni dinar, Ministarstvo finansija je dužno da u "Službenom glasniku" pojedinačno objavljuje odluke o tome.

Kako stvari stoje, apsolutni rekorder po uplaćenom novcu iz budžetske rezerve je Zaječar. Zaključno sa decembrom, na račun ovog grada leglo je 380 miliona dinara. Na čelu Zaječara je Boško Ničić.

Drugorangirani na spisku korisnika sredstava iz tekuće budžetske rezerve je Jagodina. Ovom gradu, na čijem je čelu Dragan Marković Palma, Ministarstvo finansija odobrilo je ukupno 180 miliona dinara. Dva puta je Jagodina iz budžetske rezerve tokom 2017. godine dobijala novac iz centralne kase. Prvi put je na račun ovog grada uplaćeno 60, a drugi put 120 miliona dinara.

Među pet najvećih korisnika budžetske rezerve nalazi se i Leskovac, na čijem je čelu Goran Cvetanović. Iz državne blagajne Leskovcu je, "usled smanjenog obima prihoda", u dva navrata uplaćeno 96,5 miliona dinara. Opština Bela Palanka iz budžeta je dobila 67 miliona dinara.

Po 60 miliona dinara iz republičke kase dobili su Vrbas i Čačak. Opština Pećinci, kojom upravlja Dubravka Kovačević, i u kojoj su trenutno lokalni izbori, iz republičke kase dobila je 45 miliona dinara. I Mionica je po istom osnovu dobila 40 miliona dinara.

Po 30 miliona dinara od republike ove godine su dobili: Pirot, Trstenik i Negotin. Na spisku korisnika budžetske rezerve je i opština Odžaci, čija je predsednica Latinka Vasiljković. Iz centralne blagajne ovoj opštini uplaćeno je 25 miliona dinara.

Na račun opštine Kosjerić uplaćena su u dva navrata 22 miliona dinara iz republičke kase.

Opštine Veliko Gradište i Knjaževac, kojima upravljaju naprednjaci, dobile su iz republičke blagajne po 20 miliona dinara.

Opština Alibunar dobila je 15 miliona dinara. Inače, pančevačka policija pre nekoliko dana je uhapsila predsednika opštine Alibunar Predraga Bjelića zbog osnovane sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetio budžete države, Vojvodine, kao i te opštine, za 247 miliona dinara.

Od kada su 2015. godine smanjene plate lokalnoj administraciji sve opštine i svi gradovi u Srbiji dužni su da razliku od 10% uplaćuju u republički budžet. Ali, novac iz tekuće budžetske rezerve ne dobijaju svi nazad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.