Izvor: eKapija | Nedelja, 24.12.2017.| 22:43

Potpisana Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa - Studija u 2018, početak gradnje od 2020. godine?

Sa potpisivanja (Foto: Beoinfo)
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni potpisali su u petak (22. decembra 2017. godine) u Starom dvoru Izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa, prenosi Beoinfo.

– Dokument koji smo danas potpisali nam daje mogućnost da počnemo da radimo prethodnu studiju opravdanosti i generalni projekat koji će biti gotovi za devet meseci. Tada ćemo predstaviti rezultate građanima Beograda, a time će biti stvorena osnova za izvođački projekat. Beogradski metro je strateški važan projekat, a Francuska, Srbija i Grad Beograd će nastaviti zajedničke aktivnosti na projektu beogradskog metroa, koji će biti realizovan u skladu sa javnim upravljanjem projektom i oslanjajući se na francusku ekspertizu u oblasti izgradnje metroa – rekao je Mali.

On je dodao da će prvi deo prve linije metroa od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ade Huje prioritetno biti izgrađen, a izgradnja bi trebalo da počne već za dve godine, odnosno 2020. godine.

– Važno je napomenuti da će postojeća gradsko-prigradska železnica BG voz biti u potpunosti integrisana u metro. To ranije nije bio slučaj jer prethodnim analizama i studijama o razvoju metroa nisu uzeti u obzir stvarni potencijali BG voza. Mi smo te potencijale prepoznali i metro će u kombinaciji sa BG vozom biti kičma šinske saobraćajne infrastrukture u Beogradu – rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je u ovoj godini izrađen Masterplan saobraćajne infrastrukture Smartplan, kojim je predviđena izgradnja dve linije metroa. Prva linija biće dugačka 22,5 kilometara, a druga 19,8 kilometara.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je izgradnja metroa veoma važan i ozbiljan projekat, koji približava Beorad i Srbiju Evropi.

– Ovo nije samo veliki infrastrukturni projekat za grad Beograd koji će mu omogućiti da se priključi značajnim prestonicama Evrope, već je ovo i pravi način da se pripremaju infrastrukturni projekti u kojima. osim što obezbeđujemo sredstva, planiramo vreme da se prethodno izvedu studije izvodljivosti, predviđamo sve teškoće i nalazimo najbolja rešenja pre nego postavimo kamen temeljac – rekao je ministar Vujović.

On je zaključio da veruje da će ovaj projekat imati podršku svih građana Srbije, ali i zemalja Evropske unije, a u postupku približavanja Evropskoj uniji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.