Izvor: Dnevnik | Petak, 22.12.2017.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Fabrike oružja privlače 100 mil EUR godišnje - Srbija dobija novi zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme

Ilustracija (Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
Srbija će nakon 11 godina dobiti novi Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme. Predlog zakonskog akta usvojila je Vlada Srbije, a konačnu reč daće poslanici Skupštine Srbije.

Ključna novina u Predlogu novog zakona je da se daje mogućnost stranom ulagaču da bude većinski vlasnik kapitala, odnosno nivo stranih ulaganja nije ograničen u pravnim licima koja se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, uz eksplicitan zahtev da se namena proizvodno-tehnoloških celina za proizvodnju ili vršenje usluga od posebnog značaja za odbranu zemlje ne može menjati bez saglasnosti nadležnog državnog organa.

Izuzetak za strana ulaganja je napravljen kod proizvođača naoružanja i vojne opreme koji pripadaju grupaciji Odbrambena industrija Srbije. Strano ulaganje kod tih proizvođača može biti do 49% vrednosti kapitala, pri čemu jedan strani ulagač ne može imati više od 15% učešća kapitala.

Strano ulaganje može se obaviti kupovinom kapitala ili dokapitalizacijom postojećeg proizvođača u granicama dozvoljenog.

Druga varijanta privatizacije podrazumeva formiranje novog društva između Srbije i stranog ulagača ili proizvođača naoružanja i vojne opreme, s tim da država ostaje većinski vlasnik tog novog privrednog subjekta.

Grupaciji Odbrambena industrija Srbija pripada sedam privrednih društava odbrambene industrije koja posluju s većinskim državnim, odnosno društvenim kapitalom. Ona imaju kapital od 54,24 mil EUR.

Pošto je većina tih privrednih društava ostvarila značajne rezultate poslovanja u prethodnom periodu i ima značajna sopstvena ulaganja u razvoj proizvodnih kapaciteta, očekivanja su da je realna vrednost kapitala društava za oko 20% veća od upisane, odnosno da bi nakon nove procene, on poslednjeg dana prošle godine bio oko 65 mil EUR.

Preuzimanjem vlasničkih prava mogla bi se obezbediti investiciona ulaganja od 2018. do 2021. godine, i to dinamikom od oko 100 mil EUR godišnje u periodu od četiri godine. Takođe, tim zakonom se podstiče stvaranje novih privrednih društava na tržištu u oblasti proizvodnje i prometa naoružanja i vojne opreme, onih koja pružaju kooperantske usluge u predmetnoj oblasti, pravnih i fizičkih lica koja će obavljati usluge u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme i centara tehnološke kompetitivnosti, čija uloga će biti jačanje bazičnih tehnologija.

Proširuju se i mogućnosti za strana ulaganja u tom industrijskom sektoru i da se stvori ambijent da se više društava, bez obzira na strukturu kapitala i vlasništvo - domaće ili strano - bavi proizvodnjom, što nedvosmisleno podstiče konkurenciju među njima.

Novim zakonom se posebno potencira jačanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća.

Više malih i srednjih preduzeća

U obrazloženju Predloga tog zakona navedeno je da on neće doneti posebne troškove građanima i privredi, ali hoće za proizvođače naoružanja i vojne opreme.

S druge strane, njegova primena donosi niz novih pogodnosti, jer se kroz investiciona ulaganja u privredna društva, koja su u većinskom državnom vlasništvu, doprinosi stvaranju ambijenta za veće uključivanje malih i srednjih preduzeća u kreiranje finalnog proizvoda, veće učešće u izvozu proizvoda odbrambene industrije Srbije, podizanje nivoa kompetencije kadra i sposobnosti za zadovoljavanje strogih zahteva standarda odbrane, a paralelno s tim dolazi do jačanja tehnološke i odbrambene baze tih privrednih društava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.