Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 13.10.2008.| 16:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

U "Goši" puštena u rad nova linija za proizvodnju obrtnih postolja na železničkim vagonima

(Foto: b)

U fabrici vagona "Goša" u Smederevskoj Palanci puštena je u rad linija za proizvodnju obrtnih postolja na železničkim vagonima. Otvaranju novog postrojenja prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković i premijer Slovačke Robert Fico.

Na svečanosti u hali "Goše" visokim zvanicama Slovačke i Srbije rečeno je da je novi vlasnik, slovačka kompanija "ŽOS" iz Trnave, u ovoj godini investirala oko 5 mil EUR za modernizaciju linije za proizvodnju teretnih vagona u koju su instalirani dva plazma aparata za sečenje čeličnih profila, robot za zavarivanje i renovirana lakirnica.

Nova proizvodna linija ima površinu od 2.775 m2 i u njoj će raditi 126 radnika.

U 2006. godini, pre privatizacije, "Goša" je imala obrt od oko 4 mil EUR, a do kraja 2008. godine očekuje se obrt kapitala od oko 60 mil EUR. Od ukupne ovogodišnje proizvodnje "Goša" je izvezla skoro 90%, što je svrstava u prvih pet izvoznika u Srbiji.

Svečanosti u hali fabrike "Goša" prisustvovali su šef diplomatije Slovačke Jan Kubiš, državni sekretar Ministarstva ekonomije Slovačke Peter Žiga, ambasador Slovačke u Beogradu Igor Furbik, srpski ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i predstavnici 20 kompanija iz Slovačke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.