NavMenu

Izvoz kukuruza u oktobru i novembru smanjen za 90%

Izvor: Politika Četvrtak, 21.12.2017. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: smereka/shutterstock.com)
Samo mesec dana od kada je objavljeno da se Srbija, sve donedavno, kotirala među deset najvećih svetskih izvoznika žitarica, sa berze stiže izveštaj o gotovo dramatičnom padu tražnje stranih kupaca za našim kukuruzom.

U oktobru i novembru ove godine, izvezeno je svega 59.440 tona kukuruza i to uglavnom u države regiona. Zabrinjavajuće je to što je ova količina čak 90% manja u odnosu na isti period 2016, kada smo na strana tržišta plasirali oko 569.000 tona kukuruza.

- Ovaj podatak sasvim dovoljno govori o cenovnoj nekonkurentnosti domaćeg kukuruza u odnosu na svetsko tržište - saopštila je Produktna berza u Novom Sadu.

Drugi razlog pada prometa jeste činjenica da će Srbija ove godine, zbog suše, imati za izvoz svega 850.000 tona ovog poljoprivrednog proizvoda, što je tri puta manje nego prošle godine.

- Usled ovih problema, Srbija je izgubila poziciju osmog najvećeg svetskog izvoznika kukuruza i ove godine sasvim sigurno neće biti u društvu najvećih - potvrdio je Vukosav Saković iz Udruženja Žita Srbije.

Pod velikim je znakom pitanja i ukupan prihod koji će nam doneti taj, godinama najznačajniji, izvozni proizvod agrara, čiji je plasman na strana tržišta u rekordnoj 2016. vredeo 346 mil USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.