NavMenu

MMF odobrio osmu reviziju stendbaj aranžmana

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.12.2017. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda je, na sednici održanoj 20. decembra 2017, doneo odluku o uspešnom završetku osmog razmatranja aktuelnog stendbaj aranžmana iz predostrožnosti Republike Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju Narodne banke Srbije, tokom trajanja aranžmana koji ističe 22. februara 2018, Republika Srbija nije koristila sredstva koja su joj bila na raspolaganju.

Na sastanku Odbora izvršnih direktora, ocenjeno je da je Srbija tokom aranžmana sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa ostvarila značajan napredak. Povećano je poverenje na tržištu, ostvaren je rast investicija i rast ekonomske aktivnosti. MMF je pozdravio poboljšanje uslova na tržištu rada, kretanje inflacije blizu centralne vrednosti cilja, ubrzano smanjenje javnog duga i jaku eksternu poziciju zemlje. Konstatovan je vidan napredak u domenu strukturnih reformi, ali i ukazano na to da su u ovoj oblasti potrebne dublje institucionalne reforme kojima bi se osigurao održiv privredni rast.

Kada je reč o fiskalnoj politici, istaknuto je da je kroz značajno fiskalno prilagođavanje, nivo javnog duga u silaznoj putanji, te da je Zakonom o budžetu za 2018. stvoren prostor za kapitalne investicije, kao i da će se kroz poreske olakšice dodatno stimulisati rast zaposlenosti. Nastavak reformi unaprediće javnu administraciju i doprineće efikasnijem pružanju javnih usluga.

Međunarodni monetarni fond je ocenio da je monetarna politika uspela da drži inflaciju pod čvrstom kontrolom, čime je podržala ekonomski oporavak zemlje. Karakterišući okvir monetarne politike kao odgovarajući, imajući u vidu neizvesnosti na domaćem i inostranom tržištu, MMF je pozdravio nedavnu fleksibilnost deviznog kursa domaće valute, koja je delovala u pravcu aprecijacije dinara usled unapređenih makroekonomskih fundamenata i tržišnih uslova, dodaje se u saopštenju NBS.

Reforme u finansijskom sektoru dovele su do jačanja bankarskog sektora koji je sada u znatno boljoj poziciji da podrži ekonomsku aktivnost. Međunarodni monetarni fond je pohvalio veoma dobre rezultate sprovođenja strategije za rešavanje problematičnih kredita, ali i ukazao da su dalje aktivnosti u ovom pogledu neophodne.

Značajan napredak u sprovođenju strukturnih reformi ojačao je potencijal rasta srpske privrede, uticao je na smanjenje fiskalnih rizika i kreiranje radnih mesta. MMF ukazuje da je još dosta toga ostalo da se uradi kada su u pitanju preostala preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, kako bi se unapredio način njihovog upravljanja, investiranja i ojačali administrativni kapaciteti. Ukazano je da je poslovno okruženje u Srbiji unapređeno u uslovima makroekonomske stabilnosti i boljeg regulatornog okvira. Sugeriše se nastavak poreskih reformi i otklanjanje neizvesnosti u sistemu sudstva, čime bi se dodatno podstakla poslovna aktivnost.

Odbor izvršnih direktora MMF-a je zaključio da je Republika Srbija, bližeći se završetku aranžmana, uspela da sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa ostvari makroekonomsko prilagođavanje i znatno ojača svoj ekonomski kapacitet, dodaje se u saopštenju NBS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.