NavMenu

Otvoren Informaciono-pristupni centar u Beogradu

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.12.2017. 15:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: StockLite/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić otvorio je u sredu (20. decembra 2017) u Beogradu Informaciono-pristupni centar, namenjen obukama državnih službenika, ali i građana u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, koji je finansirala Republika Koreja sa 250.000 EUR.

Kako se navodi na sajtu Vlade, Ružić je tom prilikom istakao da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obezbedilo prostor, a Republika Koreja opremu, tehnologiju, znanje i obuke koje će biti besplatne.

Ministar je naveo da je centar namenjen za obuku radnika državne uprave u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, ali i građana, studenata, startap preduzeća, nevladinih organizacija i lokalnih samouprava.

Centar će, kako je naveo, pomoći da se u našoj zemlji uspostavi održiv model razvoja digitalizacije javne uprave, pri čemu je on prvi konkretan rezultat memoranduma potpisanog sa direktorom Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje, koja je značajan partner Srbije već godinama.

Direktor Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje Bjong Džo So istakao je da je informaciono-komunikaciona politika koju sprovodi Vlada Srbije načinila neverovatan napredak, navodeći da je IT u Srbiji sektor sa najbržim rastom koji sa šest odsto učestvuje u BDP-u.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije pravi važne korake kako bi povećala digitalnu kompetenciju državnih službenika, građana, kao i mladih generacija.

Savetnik ministra spoljnih poslova u Ambasadi Republike Koreje Ki Čang Park rekao je da će Informaciono-pristupni centar biti prostor u kojem će živeti prijateljstvo Srbije i Koreje, uz napomenu da je ta zemlja partner na putu digitalizacije Srbije.


Direktor u Ministarstvu nauke i informacionih tehnologija Republike Koreje Mungi Če naveo je da Srbija ima odličan obrazovni sistem koji omogućava razvoj odličnih IT stručnjaka.

Če je izrazio uverenje da će ovaj centar postati "informaciono dvorište" na nivou centralne i istočne Evrope, te da će se saradnja dveju država proširiti i na kulturu i privredu.

Informaciono pristupni centar prostire se na 410 m2 sa tri opremljene učionice za obuke iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, konferencijske sale i kancelarije za službenike, sa najsavremenijim računarima i opremom.

Edukaciju će sprovoditi stručnjaci, volonteri i konsultanti iz Republike Koreje i Srbije.

Bugarska, Rumunija, Moldavija, Ukrajina i Belorusija su evropske zemlje koje su dobile ovu vrstu pomoći od Koreje u poslednjih 15 godina, a centri su otvoreni na svim kontinentima, osim u Severnoj Americi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.