NavMenu

Bez vraćanja viza za putovanje u zemlje EU - Usvojen prvi izveštaj o bezviznom režimu za zemlje Zapadnog Balkana

Izvor: RTS Sreda, 20.12.2017. 15:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zimmytws/shutterstock.com)Ilustracija
Neće biti povratka na vizni režim za građane Srbije, koji će moći i dalje nesmetano da putuju u zemlje EU, istakao je u intervjuu za RTS evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos.

Avramopoulos je to rekao nakon što je Evropska komisija danas usvojila prvi izveštaj o funkcionisanju bezviznog režima za osam zemalja Zapadnog Balkana i Istočne Evrope.

Bezvizni režim je najjači instrument EU u jačanju kontakata i veza između građana naših zemalja, rekao je Avramopoulos.

Naglasio je da je Evropska komisija u potpunosti posvećena očuvanju slobodnog putovanja za građane Srbije, na čemu EU radi zajedno sa Vladom u Beogradu.

Komesar kaže da dobar učinak Srbije u ispunjavanju merila znači da komisija nema nameru da predloži suspenziju bezviznog režima, ali da on podrazumeva odgovornost i građana i nadležnih vlasti.

- Pozdravljam napore Srbije kako bi postignuti napredak bio održiv, a reforme proizvodile konkretne rezultate. Taj posao mora biti nastavljen. Neosnovani zahtevi za azil državljana Srbije smanjeni su za više od 40%, što je pozitivan znak - rekao je Avramopoulos.

Kako je dodao, srpske vlasti treba da nastave efikasnu primenu sporazuma o readmisiji sa EU i pojačaju ciljanu informativnu kampanju o uslovima i obavezama putovanja bez viza, kao i da intenziviraju istrage na razbijanju mreža organizovanog kriminala.

Evropska komisija se u danas objavljenom izveštaju usredsredila na tri ključne oblasti: funkcionisanje sporazuma o readmisiji, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Redovni izveštaji deo su novog nadzornog mehanizma za funkcionisanje bezviznog režima usvojenog početkom godine, po kojem više zemalja članica ili Evropska komisija mogu po ubrzanom postupku zatražiti privremeno vraćanje viza za građane nekih zemalja u slučaju određenih vanrednih okolnosti.

Evropska komisija je usvojila izveštaj kojim se konstatuje da zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija), kao i zemlje Istočnog partnerstva (Moldavija, Gruzija i Ukrajina), nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

Izveštaj zamenjuje dokument koji je o primeni bezviznog režima na Zapadnom Balkanu izrađen 2015. godine. Evropska komisija će ovaj izveštaj predstaviti Evropskom parlamentu i Savetu EU u 2018. godini.

U dokumentu se navodi da su građani Crne Gore, Srbije i Makedonije bezvizni režim dobili u decembru 2009. godine, dok građani Albanije i BiH mogu bez viza da putuju u prostor Šengena od 2010. godine.

Za Moldaviju bezvizni režim je stupio na snagu 2014. godine, a za Gruziju i Ukrajinu 2017. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.