NavMenu

Ko su žene koje se u Srbiji bave održivom energetikom i klimatskim promenama?

Izvor: eKapija Sreda, 20.12.2017. 13:43
Komentari
Podeli
Ko su žene koje se u Srbiji bave održivom energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine? Da li žene energetsku budućnost zemlje vide u fosilnim gorivima ili obnovljivim izvorima energije? Imaju li iste mogućnosti za napredovanja kao i muškarci? A primanja?

Ovo su samo neka od pitanja kojima se bavi istraživanje u okviru projekta WISE SEE (Women In Sustainable Energy South-East Europe). Cilj ovog projekta, kako je navedeno u saopštenju, je da ispita ulogu, stavove i položaj žena u Srbiji koje se profesionalno bave održivom energetikom i klimatskim promenama i zaštitom životne sredine, ali i žena preduzetnica i poljoprivrednica, koje u svom poslovanju mogu da primene mere unapređenja energetske efikasnosti ili neka od rešenja iz oblasti obnovljivih izvora energije.

- Krajnji cilj samog projekta je da osnaži žene, umreži ih i učini vidljivijim i spremnijim da kroz svoje profesionalne aktivnosti i angažovanje doprinesu održivom, zelenom i niskougljeničnom razvoju Srbije - rekla je Branislava Jovičić, menadžerka projekta WISE SEE i predsednica Centra za promociju održivog razvoja.

WISE SEE se bavi mapiranjem žena koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine i istraživanjem stavova i položaja tih žena u institucijama, organizacijama i kompanijama u kojima rade. Jedan segment projekta baviće se i istraživanjem stavova o održivoj energetici i klimatskim promenama žena u domaćinstvima iz čitave Srbije. U okviru projekta će biti kreirana i baza od 350 top žena koje se profesionalno bave održivom energetikom i klimatskim promenama i zaštitom životne sredine koja će biti predstavljena na radionici u martu sledeće godine.

Srbija je prva zemlja u regionu Jugoistočne Evrope u kojoj se sprovodi projekat ove vrste. Istraživanje će se sprovesti u drugim zemljama u regionu u narednom periodu.

Projekat WISE SEE sprovodi organizacija civilnog društva Centar za promociju održivog razvoja – CPOR u partnerstvu sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju (Swiss Cooperation Office - SECO). Podržali su ga Ekonomska komisija UN za Evropu (UNECE), Energetska zajednica i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.