NavMenu

Prijave za sredstva iz IPARD fondova od 25. decembra

Izvor: Beta Sreda, 20.12.2017. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: smereka/shutterstock.com)
Prvi konkurs u Srbiji za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD), namenjen za kupovinu traktora i druge mehanizacije, biće raspisan u ponedeljak, 25. decembra, potvrđeno je danas Beti u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako je precizirano, postupak raspisivanja poziva počinje danas (20. decembra 2017. godine), a formalan poziv poljoprivrednicima biće objavljen u ponedeljak (25. decembra 2017. godine).

Poljoprivrednici će moći da konkurišu za ukupno 8,3 mil EUR bespovratnih sredstava za nabavku traktora i mehanizacije, odnosno da računaju na povraćaj oko 60% vrednosti ulaganja, u čemu EU pomaže sa 75% novca, dok se ostatak obezbeđuje iz budžeta Srbije.

Srbija će do 2020. godine moći da iskoristi ukupno 175 mil EUR iz IPARD fondova, a kako je ranije najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, u narednoj godini na raspolaganju bi trebalo da bude oko 50 mil EUR.

Za sredstva mogu da se prijave vlasnici porodičnih gazdinstava, preduzetnici, zadruge, mala i srednja agro preduzeća, dok na novac ne mogu da računaju oni koji nisu prijavljeni u APR-u, u stečaju su ili likvidaciji, ili im je račun u blokadi duže od trideset dana.


Podnosilac mora da ima manje od 250 zaposlenih i godišnji promet ne veći od 50 mil EUR.

Drugi konkurs očekuje se u martu 2018. godine, a poljoprivrednici će moći da se prijave za novac potreban za kupovinu opreme za preradne kapacitete, kao i za marketing, za šta je namenjeno 11,7 mil EUR.

Svi detalji konkursa, kao što je lista prihvatljivih i neprihvatljivih troškova, moći će da se nađu na sajtu Ministarstva poljoprivrede. Uprava za agrarna plaćanja je već obučila savetodavne stručne službe koje na terenu podučavaju poljoprivrednike o mogućnostima koje im pruža IPARD, a biće štampan i detaljan vodič za buduće korisnike sredstava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.