Izvor: RTV Kragujevac | Sreda, 20.12.2017.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prolongiran rok za izgradnju Centara izvrsnosti u Kragujevcu

Planirani izgled kompleksa
Rok za izgradnju Centara izvrsnosti u Kragujevcu, koji ističe krajem ove godine, prolongiran je zbog brojnih problema nastalih tokom izvođenja radova.

Investicija, od koje će koristi imati i grad i država, vredna je 14 mil EUR, a novac za njenu realizaciju obezbeđen je iz kredita Evropske investicione banke.

U finansiranju učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu.

Izgradnja Centra izvrsnosti predstavlja strateški korak u očuvanju nacionalnog interesa, kojim će biti omogućeno povezivanje različitih naučnih disciplina – medicine, biologije, biomedicine, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka i biomedicinskog inženjeringa.

Objekat ukupne površine 11.500 metra kvadratnih, gradi se u neposrednoj blizini Rektorata Univerziteta u Kragujevcu.

Izgradnjom i opremanjem ove naučne ustanove, prvi put u našoj zemlji biće stvoreni uslovi za istraživanje, čuvanje i primenu matičnih ćelija. To će, osim razvoju nauke, doprineti i očuvanju genoma nacije.

U Centrima izvrsnosti biće angažovani mladi naučni radnici. To je još jedan od benefita izgradnje ove ustanove, s obzirom na to da školovani mladi ljudi, u potrazi za poslom, odlaze iz Srbije. Njihovo zapošljavanje u Centrima izvrsnosti značajno je i za grad Kragujevac.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.