Izvor: Novosti | Sreda, 20.12.2017.| 17:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sindikati ponovo traže zabranu otkaza za zaposlene koji se leče od karcinoma - Koji zakon štiti bolesne?

Ilustracija (Foto: shutterstock.com)
Nedopustivo je da radnici oboleli od karcinoma ostanu bez posla, smatraju predstavnici sindikata. Oni tvrde i da je aposulutno netačna tvrdnja pojedinih poslodavaca da nemaju zakonske mogućnosti da produžavaju bolovanje zaposlenima duže od trajanja ugovora o radu.

Slučaj Beograđanke, koja je usred terapija zračenjem dobila otkaz, jer firma nije želela da joj produži angažovanje, uprkos bolovanju, ponovo je u javnosti pokrenula pitanje odgovornosti poslodavaca prema radnicima koji se razbole od raka. Prema važećem zakonu o radu, usvojenom 2015, preduzeća imaju mogućnost da im uruče otkaz, ali sindikalci tvrde da je taj propis neophodno što pre promeniti.

- Imali smo slučaj iz Niša, još tada smo pokrenuli inicijativu da se promeni član zakona koji bi osigurao da se zabrane otkazi obolelima od karcinoma - kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezvisnih sindikata (ASNS).

Među glavnim krivcima za situaciju, prema mišljenju predsednika Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" je "katastrofalni Zakon o radu".

- Fleksibilni oblici radnog angažovanja, kao što je mogućnost sklapanja ugovora na svega mesec dana, i to u trajanju od dve godine, doveli su do toga da su radnici potpuno nezaštićeni - kaže on.

- Problem ove Beograđanke dovoljno govori o tome koliko su prava zaposlenih ugrožena. Naravno, ne možemo svu krivicu svaliti na poslodavce i ne mislim da samo oni treba da snose teret radnika koji se razbole. Međutim, ne postoje mehanizmi države koji bi zaštitili ljude koji su u bilo kojoj vrsti socijalne nesigurnosti.

Sa sindikalcima se slaže i Živka Pržulj, profesorka menadžmenta ljudskih resursa na Beogradskoj bankarskoj akademiji, koja tvrdi da se poslodavci prema radnicima ponašaju kao prema potrošnoj robi.

- Radni odnos je dogovor firme i zaposlenog o međusobnoj saradnji, a ne iskorišćavanje ljudi - kaže sagovornica Novosti.

- Tim ljudima je nekada potrebna pomoć i podrška, a jedna od takvih situacija je, upravo, kada se razbole. Tačno je i da je u drugim, razvijenijim zemljama lako dobiti otkaz, ali u mnogim od njih postoje situacije u kojima je to zabranjeno, sindikati su jači, a države imaju sisteme da radnike zaštite.

Samo trudnice pošteđene

Zasada su jedino trudnice zaštićene od dobijanja otkaza u Srbiji. Naime, pre tri godine država je zakonom onemogućila poslodavcima da otpuste žene koje održavaju trudnoću i brinu o novorođenčetu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.