Izvor: eKapija/Beta | Sreda, 20.12.2017.| 15:55

Srbija i Rusija potpisale nekoliko sporazuma o saradnji - Omogućen i reizvoz gasa

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su u utorak (19. decembra 2017. godine) u Moskvi, nakon razgovora dve državne delegacije koje su predvodili predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Ruske Federacije Vladimir Putin, niz sporazuma o saradnji u različitim oblastima, prenosi sajt Vlade Srbije.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević i ministar privrede Ruske Federacije Maksim Oreškin potpisali su Zajedničku deklaraciju vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti modernizacije privrede.

Memorandum o saradnji u oblasti turizma između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva kulture Ruske Federacije potpisali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski.

Takođe, Ljajić je sa predstavnikom Kurske oblati potpisao i Sporazum o uspostavljanju međunarodnih i spoljnoekonomskih veza u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

Građani Srbije imaju pravo na ruske penzije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisao je u Moskvi sa ruskim kolegom Maksimom Anatoljevičem Topilinom Sporazum o socijalnoj sigurnosti. Sporazum reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju, zatim, pravo na naknadu pogrebnih troškova, kao i pravo na davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovaj sporazum daje mogućnost licima, koja nemaju dovoljno staža osiguranja navršenog primenom svojih nacionalnih propisa, da ostvare pravo na penziju sabiranjem perioda osiguranja navršenih u obe države ugovornice.

Ulaganje u pametne gradove

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik generalnog direktora ruske korporacije Rostec Dmitry Lelikov potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

Cilj memoranduma je zajednička implementacija projekata u oblasti digitalne ekonomije i klaud računarske tehnologije.

Razvoj i implementacija rešenja pametnih gradova biće poseban aspekt saradnje dveju zemalja.

Popović je tim povodom istakao da je fokus na razvoju saradnje među univerzitetima i istraživačkim institucijama kroz razmenu profesora, studenata i eksperata iz oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

- Naš cilj jeste da iskoristimo znanje Rusije u razvoju pametnih i bezbednih gradova i ojačamo saradnju u toj oblasti - naveo je ministar Popović.

Generalni direktor Rosteka Sergey Chemezov rekao je da je dogovorena saradnja u oblasti IT i telekomunikacija, digitalizacije ekonomskog sektora, implementacije pametnih tehnologija, nauke i razvoja kadrova.

Memorandum predviđa razmenu najboljih praksi, osoblja i primene visokotehnoloških servisa i proizvoda, a istraživačke grupe iz dve zemlje radiće na implementaciji projekata od međusobne koristi, navedeno je na sajtu Vlade.

Dozvoljen reeksport gasa

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak potpisali su Protokol o izmeni Sporazuma o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju, koji je potpisan 13. oktobra 2012. godine.

Na osnovu prethodnog sporazuma, reizvoz ruskog gasa nije bio moguć, prenosi Beta, a u tekstu protokola, objavljenom na zvaničnom sajtu ruske vlade, ruska i srpska strana su se dogovorile da se deo sporazuma, koji predviđa da "prirodni gas koji se izvozi u Srbiju bude namenjen isključivo za tržište Srbije", bude stavljen van snage.

Navodi se da će protokol stupiti na snagu odmah posle završetka procedura. Sporazum obuhvata period od 2012. do 2021. godine i predviđa isporuku do pet milijardi kubnih metara godišnje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tom prilikom da Moskva i Beograd razrađuju mogućnost pripajanja Srbije izgradnji gasovoda Turskog toka, prenosi Beta.

- Razrađuje se pitanje priključivanja Srbije projektu Gazproma u izgradnji gasovoda Turski tok - rekao je Putin.

On je ocenio da izgradnja nove zone slobodne trgovine između zemalja Evroazijske unije i Srbije, "o čemu već postoje konsultacije", može da otvori nove mogućnosti za razvoj poslovnih veza. Ruski predsednik je kazao da obe države jačaju saradnju, pa i u transportnoj infrastrukturi, kao i da obe zemlje teže i razvoju saradnje u bankarskoj sferi.
Firme:
Predsedništvo Republike Srbije
Gazprom Moscow
Tagovi:
Vlada Srbije
Predsedništvo Srbije
Predsedništvo Rusije
Ministarstvo privrede Srbije
Ministarstvo privrede Rusije
Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija Srbije
Ministarstvo kulture Rusije
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije
Ministarstvo energetike Rusije
Ministarstvo rada Srbije
Ministarstvo rada Rusije
Ministarstvo zaduženo za inovacije
Rostec
Gazprom Moscow
Gasprom
ukidanje zabrane reeksporta gasa Rusije i Srbije
reeksport gasa
reeksport gasa Srbija Rusija
reeksport prirodnog gasa
reizvoz gasa
reizvoz gasa Srbija Rusija
energetski sporazumi sa Rusijom
protokol Srbija Rusija
ruski gas
potrošnja gasa u Srbiji
Aleksandar Vučić
Vladimir Putin
Turski tok
modernizacija privrede
deklaracija vlada Srbije i Rusije o modernizaciji privrede
Memorandum o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Rusije
Kurska oblast
Sporazum o uspostavljanju međunarodnih i spoljnoekonomskih veza Srbija Kurska oblast
Sporazuma o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju
Sporazum o socijalnoj sigurnosti Srbije i Rusije
uvoz gasa u Srbiju
uvoz gasa iz Rusije
Protokol o izmeni Sporazuma o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju
Rasim Ljajić
Vladimir Medinski
Goran Knežević
Maksim Oreškin
Aleksandar Novak
Aleksandar Antić
Zoran Đorđević
Maksim Anatoljevič Topilinm
pametni gradovi
pametan grad
Memorandum o saradnji u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja
digitalna ekonomija
klaud tehnologija
Nenad Popović
Rosteka Sergey Chemezov
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.