Izvor: eKapija | Ponedeljak, 18.12.2017.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija 62. na listi Svetskog indeksa inovacija

Sa predstavljanja Svetskog indeksa inovacija u Beogradu
Srbija je na 62. mestu liste Svetskog indeksa inovacija (Global Inovation Index - GII) za 2017. godinu, od ukupno 127 zemalja. Kao prednost Srbije istaknuti su ljudski resursi i klasteri uspešnih ICT i poljoprivredno-tehničkih kompanija, rečeno je danas na predstavljanju ove publikacije u Centru za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacije ICT Hub u Beogradu.

Prema GII, na prvom mestu po inovativnosti je Švajcarska, a slede Švedska, Holandija i SAD. Od zemalja regiona ispred Srbije su Slovenija (32. mesto), Bugarska (36), Mađarska (39), Hrvatska (41), Rumunija (42), Crna Gora (48) i Makedonija (61). Iza Srbije se nalaze samo BiH i Albanija.

Ovogodišnji Global Inovation Index bio je posvećen analizi inovacija u poljoprivredi.

Izdavači ove publikacije, koja se objavljuje od 2007. godine, su Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), američki Univerzitet Kornel i Biznis škola INSEAD iz Pariza. Svaka država je vrednovana na osnovu 81 indikatora političkih prilika, obrazovanja, infrastrukture, biznis sofisticiranosti, tržišne sofisticiranosti i drugih.

Ekspert za inovativne sisteme Draško Drašković rekao je na predstavljaju GII da bi kompanije u Srbiji trebalo da, pored saradnje sa startapovima, razvijaju "interne kapacitete za inovacije".

- Potrebno je fleksibilnije unutar kompanija negovati kulturu preduzetništva. Kompanije treba da prihvate kulturu otvorenosti i da buda manje zabrinute za intelektualnu svojinu i podrže koncept otvorene inovacije. Uloga privatnog sektora treba da bude ključna u pružanju podrške preduzetnicima - rekao je on.

Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu, istakao je da se, zahvaljujući velikom potencijalu domaće poljoprivredne i prehrambene industrije, ali i brzom tehnološkom razvoju i savremenom načinu poslovanja, otvara prostor za ukrštanje ovih delatnosti.

- ICT tehnologije igraju značajnu ulogu za dalju budućnost poljoprivrednika, pre svega umrežavanjem mladih sa svetom agrobiznisa u kom bi imali priliku da izgrade modernu i izazovnu karijeru - izjavio je Pavlović i potvrdio da će Projekat pomoći ovu granu privrede primenom ICT tehnologija i uključivanjem mladih, obrazovanih i kreativnih ljudi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.