NavMenu

Kikinda prva u Srbiji dobija regionalni sistem za navodnjavanje - Završetak radova u 2018.

Izvor: RTS Ponedeljak, 18.12.2017. 10:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: GOLFX/shutterstock.com)Ilustracija
Vodoprivrednom preduzeću Gornji Banat u Kikindi odobreno je 220 miliona dinara za završetak preostalih 10% regionalnog sistema za navodnjavanje. Sredstva su dobijena iz Abu Dabi fonda, a Kikinda će naredne godine jedina u Srbiji imati završen regionalni sistem.

Završetak poslednje trase regionalnog hidrosistema Banat, podsistema Kikinda, planiran je do kraja naredne godine i omogućiće navodnjavanje 18 hiljada hektara oranica na području Kikinde. Sistem trenutno navodnjava oko dve hiljade hektara.

Od početka aprila do kraja avgusta ove godine na području kikindskog atara palo je svega 170 litara kiše, što je malo za postizanje nekih ozbiljnijih prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Ugovor je potpisan, avans smo dobili. Na ovom projektu, imaćeo dosta betonskih i mašinskih radova. Zemljanih radova je malo, zato što je iskopavanje praktično završeno - kaže Dragan Felbab, direktor VDP Gornji Banat Kikinda.

U vodoprivrednom preduzeću očekuju da će završetkom kanala više poljoprivrednih proizvođača iskoristiti mogućnost da navodnjavaju svoje useve i osiguraju siguran rod. Postojeći sistem zasad koriste samo dve firme.

- Mi smo pre nekoliko godina počeli da gradimo zalivne sisteme i trenutno imamo mogućnost da zalijemo 476 hektara na našim površinama. Takođe, planiramo u nekom narednom periodu da izgradimo "centar pivote". U pitanju su još površine od stotinu hektara - kaže Vladimir Rodić, rukovodilac ratarstva u Kozara a.d. iz Banatskog Velikog Sela.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.