NavMenu

Otvaranje Poglavlja 13 početkom 2018. - Počinju pregovori sa EU u oblasti ribarstva

Izvor: RTV Ponedeljak, 18.12.2017. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: Nataliia Zhekova/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je pregovaračku poziciju za Poglavlje 13, koje se odnosi na sektor ribarstva. Taj dokument predat je Evropskoj komisiji, a u Ministarstvu poljoprivrede očekuju otvaranje poglavlja početkom naredne godine.

Mirko Novaković koji je zadužen za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i zamenik je predsednika pregovaračke grupe za Poglavlje 13 – ribarstvo, kaže da treba raditi na usvajanju i sprovođenju savremenih standarda u proizvodnji ribe, koje bi nužno trebalo da prati stroga kontrola.

- Samo otvaranje poglavlja očekujemo nakon dobijanja saglasnosti od svih zemalja članica, odnosno početkom 2018. godine, na međuvladinoj konferenciji - kaže Novaković.

U ribarskom gazdinstvu Ečka navode da ne očekuju mnogo toga, kada je u pitanju otvaranje poglavlja sa Evropskom unijom. Dodaju da postoji dosta neusklađenih stvari kada je u pitanju prozvodnja ribe, pogotovo što domaći proizvođači nemaju olakšice poput onih koje imaju evropski.

- Oni imaju olakšice i dobijaju stimulaciju od države po kilogramu izvezene ribe, a mi od toga nemamo ništa. Takođe, evropski proizvođači su u velikom procentu oslobođeni vodnih doprinosa, odnosno, doprinosi su svedeni na minimum - za razliku od dažbina koje daju naši ribnjaci.


U Privrednoj komori Srbije ističu da bi državni podsticaji mogli da budu veći, napominjući da svi oni koji se bave ribarstvom treba da znaju da država ne može da finansira proizvodnju, već da je stimuliše, u skladu sa raspoloživim sredstvima.

- Poslednjih godina prerada ribe je porasla za 55%, uvozimo ribu iz dalekih istočnih zemalja koje su poznate po dobrom izlovu, prerađujemo je i izvozimo u Evropsku uniju - rekao je Nenad Budimović iz PKS-a.

I proizvođači ribe od naredne godine mogu očekivati finansijska sredstva iz IPARD programa, koja će moći da se koriste za izgradnju kapaciteta za preradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.