NavMenu

Država pokreće postupke u slučaju Energoprojekt - Nezakonite odluke na vanrednoj sednici skupštine akcionara?

Izvor: Blic Nedelja, 17.12.2017. 11:30
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Republika Srbija će pokrenuti odgovarajuće sudske postupke, kako bi dokazala nezakonitost odluka donetih na vanrednoj sednici skupštine akcionara Energoprojekt holding.

Drugim rečima, država će tužiti većinskog vlasnika, okupljenog oko konzorcijuma Napred razvoja jer nije ispoštovao zahtev Vlade da na vanrednoj sednici ne glasa za odluke koje zbog njegovih ličnih ugrožavaju interese ostalih akcionara. Tako bar proizilazi iz reagovanja Ministarstva privrede na ishod odluka na vanrednom zasedanju akcionara. A ishod nije bio po volji države, koja je upravo i tražila zakazivanje ove sednice.

Ali krenimo redom. Vlada je tražila da se poništi odluka Energoprojekt holdinga od 11. oktobra ove godine, kada je ova kompanija, bez odluke skupštine akcionara, povukla tužbu protiv Napreda i Trinity Capitala.

Reč je o postupku koji je pokrenula prethodna uprava, za utvrđivanje ništavosti ugovora kojim se Energoprojekt 2005. odrekao prava gradnje u Bloku 26 u Novom Beogradu, i to u korist firme čiji je vlasnik Dobroslav Bojović. Vlada naime smatra da se sadašnji većinski akcionar, Napred i Napred razvoj, vodio ličnim interesima, a ne interesima ostalih akcionara.

Zato je Vlada tražila se na skupštini akcionara donese odluka o ponovom pokretanju tužbe, ali da za nju ne glasaju predstavnici Napreda i Napred razvoja i Dobroslav Bojović. Međutim, oni su na sednici 15. decembra ipak glasali i preglasali državu.

Druga stavka oko koje je nastao nesporazum vezana je za davanje ponude za preuzimanje zavisnog društva Entel od Energoprojekt holdinga a ne većinskog vlasnika Napred razvoja, kao što je to naloženo rešenjem Komisije za hartije od vrednosti.

Ni ovu ponudu nije odobrila skupština akcionara, pa kako se navodi u dokumentu Vlade, većinski vlasnici teret isplate prebacuju na Energoprojekt holding u kome su vlasnici 52% kapitala. I na ovoj tački dnevnog reda država je preglasana, pa će teret isplate prebaciti na Energoprojekt holding.

Zakon o privrednim društvima pak kaže da za raspolaganje imovinom velike vrednosti menadžment mora da traži odobrenje skupštine akcionara, a da bi predlog prošao potrebna je tročetvrtinska većina. Sa 33,58% država faktički ima veto na ovako krupne odluke kompanije i zato je i tražila vanrednu skupštinu, kažu u Ministarstvu privrede.

- Na vanrednoj skupština Energoprojekt holdinga nije ispoštovan zaključak Vlade. Kako Zakon o privrednim društvima uređuje da je prilikom odobravanja ovakvih pravnih poslova isključeno pravo glasa onog akcionara kod kojih postoji lični interes akcionara i povezanih lica, može se zaključiti da su glasanjem po navedenim tačkama dnevnog reda na vandrednoj skupštini akcionara Napred, Napred razvoj i Dobroslav Bojović postupili suprotno Zakonu - navodi Ministarstvo privrede.

- Imajući u vidu da je licima kojima je po zakonu isključeno pravo glasa (član 362. Zakona o privrednim društvima) omogućeno da glasaju, odluke skupštine akcionara su nezakonite, što nije u skladu s imovinskim pravima svih akcionara koji nisu povezani sa Napredom i povezanim licima. Zbog toga će Republika Srbija pokrenuti odgovarajuće sudske postupke, da bi to dokazala. Takođe, o preduzimanju pravnih poslova koji su bili predmet odobravanja biće obavešteno nadležno javno tužilaštvo - kažu u Ministarstvu.

Bojović: Sve urađeno po zakonu

Međutim, Dobroslav Bojović, većinski vlasnik sa svojim kompanijama, tvrdi da je na skupštini sve urađeno po zakonu.

- Skupština društva je zakazana po odluci Nadzornog odbora i zaključka Vlade Srbije i u skladu s integralnim tekstom i predloženim tačkama dnevnog reda Vlade Srbije, koju su organizovale i sprovele stručne službe društva u skladu sa zakonom i statutom društva. Što se tiče akcionara, oni su koristili svoja zakonska prava koja im pripadaju po zakonu. Sve odluke su donesene pre svega u interesu društva, a samim tim u interesu svih akcionara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.