NavMenu

Na Staroj planini otvoren hotel Babin zub - "Krovu Srbije" potrebno više investicija i smeštajnih kapaciteta

Izvor: eKapija Nedelja, 17.12.2017. 17:15
Komentari
Podeli
Hotel Babin zubHotel Babin zub
Nedostatak smeštajnih kapaciteta i privatnih investicija među glavnim su problemima sa kojima se suočavaju zaposleni u turizmu na Staroj planini. Ipak, to bi moglo da se promeni u narednih nekoliko godina, a JP Stara planina konstantno pregovara sa potencijalnim investitorima, kaže za eKapiju Miloš Adamović, direktor ovog javnog preduzeća.

Prema njegovim rečima, u naredne dve do tri godine, "krov Srbije" trebalo bi da dobije jednu kapitalnu investiciju, međutim, kako objašnjava, još je rano govoriti o detaljima.

Direktor JP Stara planina Miloš Adamović kaže da ova destinacija predstavlja veliki turistički i investicioni potencijal.

- Izgradnja modernog turističkog centra i investiranje u ovakvu planinu je moguće, poželjno i isplativo. Potencijal planine ukazuje na mogućnost turizma preko cele godine, zato je u planu proširenje smeštajnih kapaciteta, izgradnja novog hotela, prodavnica, restorana i pratećih zabavnih i sportskih sadržaja - objašnjava Adamović.

Povećanju smeštajnih kapaciteta doprineće i otvaranje hotela Babin zub, čijih je 20 soba i dva apartmana, odnosno 60 ležajeva, na raspolaganju turistima od subote 16. decembra 2017. godine. Hotel, koji je prestao da radi tokom 2014. godine i kojim je upravljao EPS turs, nedavno je preuzelo preduzeće Stara planina Resort, koje će njime upravljati zajedno sa JP Stara planina. Hotel Babin zub tako je postao deo preduzeća Stara planina Resort.

Ovaj hotel, smešten ispod vrha Babin zub, ima dve zvezdice i u državnom je vlasništvu, a cene smeštaja kreću se od 2.650 do 4.000 dinara u toku skijaške sezone.

Prema rečima direktora tog hotela Tomice Ratkovića, rezervacije se vrše preko hotela Stara planina, a za ovu destinaciju zainteresovani su kako domaći, tako i strani turisti. Svi gosti ovog hotela, mogu po povoljnim cenama da koriste preteći sadržaj hotela Stara planina.

Popunjenost kapaciteta hotela Stara planina veća je za oko 50% uodnosu na prošlu godinuPopunjenost kapaciteta hotela Stara planina veća je za oko 50% uodnosu na prošlu godinu
Direktor preduzeća Stara planina Resort Goran Karadžić kaže da je priliv stranih turista i organizovanih grupa sve obimniji.

- U ovoj godini imamo popunjenost od 50.000 noćenja, a u odnosu sa prošlu godinu zimska sezona je za oko 50% više rezervisana. U hotelu se permanentno radi na unapređivanju usluge i enterijera, jer nam je cilj da naši gosti budu zadovoljni - objašnjava Karadžić i dodaje da je ovoj godini počela s radom digitalna meteorološka stanica, a urađena je i revitalizacija tri putna pravca sa adekvatnom signalizacijom.

Prema njegovim rečima, u toku 2019. godine trebalo bi da počne izgradnja novog kolovoza od mesta Mirkovci do hotela Stara planina, u dužini od oko 20 kilometara. Izgradnjom tog puta ovaj hotel biće povezan sa Koridorom 10. U toku je izrada dokumentacije za ovaj putni pravac, a zasada se ne zna kada bi radovi tačno trebalo da počnu, odnosno kada bi mogli da budu završeni.

Kako je najavio, u narednom periodu biće izgrađena i multifunkcionalna dvorana na ovoj planini, a taj kompleks moći će da koriste profesionalni sportisti i rekreativci.

Na Staroj planini nalazi se i mobilni helidrom, a prema Karadžićevim rečima, pre mesec dana uspostavljena je saradnja sa Aerodromom Nikola Tesla iz Beograda i Aerodromom Konstantin Veliki iz Niša, za korišćenje tog helidroma.

Na Staroj planini nalazi se zasada jedina gondola u SrbijiNa Staroj planini nalazi se zasada jedina gondola u Srbiji
Na lokacijama u blizini hotela započeta je izgradnja adrenalinskog parka i teniskih terena, koji će biti završeni u proleće iduće godine, i biće spremni za letnju sezonu. U toku je izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, čime će se dodatno infrastrukturno opremiti građevinske parcele na ovoj lokaciji i na taj način pripremiti za investitore. U planu je i izgradnja još jednog dalekovoda i proširenje sistema vodosnabdevanja, čime će se stvoriti osnova za dalji razvoj turističkog centra.

Otvorena ski sezona

Ski sezona u ovom centru zvanično je počela u petak (15. decembra 2017. godine), manifestacijom Ski opening. Trenutno u ovom ski-centru radi gondola sa pratećim stazama, na kojima ima do 30 centimetara utabanog snega, a u funkciji su zasada tri staze. Sistemi za veštačko osnežavanje rade kada god za to ima uslova, odnosno kada je temperatura ispod -3 °C, pa se u preduzeću Skijališta Srbije nadaju da će uskoro moći da puste i ostatak skijališta u rad.

Za ovu zimsku sezonu Skijališta Srbije su ski-poligon premestila na novu lokaciju, u blizini hotela ka gondoli, kako bi skijašima početnicima i najmlađima bilo što jednostavnije da uče svoje prve skijaške korake. Takođe, na ovoj planini je postavljena još jedna zimsko-letnja atrakcija za decu – reč je o kuli sa toboganom, koju će najmlađi moći da koriste tokom cele godine.

K.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.