Izvor: eKapija | Subota, 16.12.2017.| 11:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

LJAJIĆ: Uzgoj GMO ostaje izričito zabranjen u Srbiji

Rasim Ljajić
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić poručio je u petak, 15. decembra 2017. godine, da građani Srbije nemaju razloga da se plaše ukoliko dođe do izmene propisa o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO), jer će sve zakonom biti regulisano.

Ljajić je istakao da će u zakonu biti striktno naglašeno da je uzgajanje takvih organizama izričito zabranjeno, kao i da će promet genetski modifikovanih organizama biti tako restriktivno postavljen podzakonstkim aktima, da će faktički biti onemogućen, pranosi sajt Vlade Srbije.

On je objasnio da Svetska trgovinska organizacija samo kaže da se ne može zabraniti promet nekog proizvoda, već se može ograničiti ili postaviti uslovi za promet, tako da građani nemaju razloga da se plaše, neće doći ni do uzgajanja, a faktički ni do prometa.

Potpredsednik Vlade je rekao da Srbija pre svega ima interes da bude članica STO, jer su tu praktično tri četvrtine svih zemalja sveta, kao i da, prema njegovim saznanjima, svega 13 zemalja sveta ne vodi nikakve pregovore, niti imaju ambiciju da postanu članice STO.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.