Izvor: Glas zapadne Srbije | Nedelja, 17.12.2017.| 17:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Budimka i zvanično bankrotirala - Potraživanja poverilaca oko 1,3 milijarde dinara

(Foto: Paula Cobleigh/shutterstock.com)
Nekada uspešna požeška fabrika Budimka zvanično je otišla u bankrot. To je za sada epilog pokrenut u februaru prošle godine.

Budimka se od tada nalazila na raskrsnici između reorganizacije i bankrotstva.

Bankrot je ovoj firmi otvarao šansu da nađe novog kupca, međutim ta mogućnost odlagana je zbog bivšeg vlasnika ove fabrike, preduzeća Pan komerc iz Novog Sada. Oni su kao najveći poverilac, podneli plan reorganizacije firme, a onda ga više puta uređivali, što je odugovlačilo postupak.

Njihova ideja o reorganizaciji je konačno odbijena tako da je i zvanično 7. novembra ove godine proglašen bankrot.

- Rešenje o bankrotstvu je pravosnažno. Očekujem da se do Nove godine i formalno odredi ko će biti procenitelj i da se za mesec dana izvrši procena imovine koja ulazi u stečajnu masu a potom i prodaja - rekao je stečajni sudija u postupku za Budimku Miljko Mićović.

Mićović je istakao da će se prodavati javnim nadmetanjem, odnosno licitacijom u skladu sa Zakonom o stečaju.

- Znam da je i državi odnosno ministarstvu privrede itekako stalo da se što pre to završi s obzirom na to da imaju niz preduzeća i organizacija koji su se javili kao zainteresovani kupci, među kojima su brojne firme iz inostranstva - kazao je Mićović.

Procena vrednosti nekadašnjeg požeškog giganta očekuje se do februara, a onda će se izaći i sa početnom cenom za prodaju. Sa druge strane potraživanja poverilaca su u iznosu od 1,3 milijarde dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.