NavMenu

U Beogradu održana konferencija i gala veče The Economist - Svet u 2018.

Izvor: eKapija Petak, 15.12.2017. 15:48
Komentari
Podeli
Sa konferencijeSa konferencije
Šestu godinu zaredom Color Press Grupa okupila je čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednika iz Srbije i regiona. U Domu Narodne skupštine Srbije u četvrtak (14. decembra 2017. godine) održana je konferencija The Economist: Svet u 2018, a po prvi put i gala veče Svet u 2018, na kojem je glavna govornica bila predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Konferenciju "The Economist: Svet u 2018." otvorila je predsednica Skupštine Maja Gojković.

- Ovo je odlična prilika da govorimo o izazovima koji Evropu, svet i Srbiju čekaju u 2018. godini. Danas zaista živimo u vremenu promenljive geopolitičke realnosti, globalnih izazova i promena, kao što su terorizam, cyber kriminal, izbeglištvo, migracije, ekonomske teškoće, klimatske promene i mnoge druge. Odgovor na ove izazove možda nikada nije bio važniji, jer nam brzina promena često ne ostavlja vremena za prilagođavanje. Ključ i preduslov napretka Srbije je politička i ekonomska stabilnost, a i naša odgovornost u tome da je očuvamo - rekla je Maja Gojković.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije, Zorana Mihajlović rekla je da veruje da svi, gledajući u budućnost, žele iza sebe da ostave najbolje što mogu, a ona legitimno, legalno političko društvo, institucionalizovano ekonomsko društvo, kao i razvijen civilni sektor.

- U 2018. godini očekujem nastavak kontinuiteta i u spoljnoj i u unutrašnjoj politici - rekla je Zorana Mihajlović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, rekao je da, iako je mnogo toga urađeno u prethodne tri godine, to još ne znači da se možemo prepustiti socijalnom blagostanju.

- Još značajnih prepreka i izazova očekuje Srbiju u budućnosti - rekao je ministar Đorđević i napomenuo da ministarstvo posebnu pažnju usmerava na pomoć najugroženijima i inkluziji.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, govorio je o projektima i planovima za narednu godinu i rekao da je u ovoj godini Novi Sad imao 14% više turista, kao i da je Grad sada u poziciji da o njemu pozitivno govore drugi.

Cilj konferencije bio je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede, te diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celini.

Sa gala večereSa gala večere
U okviru četiri panela i šest studija slučaja na konferenciji su učestvovali: Kyle Scott, ambasador SAD, Axel Dittmann, ambasador Nemačke, Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske, Attila Pinter, ambasador Mađarske, Dušan Bajatović, Srbijagas, Zoran Petrović, predsednik UO AmCham, Yana Mikhailova, predsednica Saveta stranih investitora, Stanka Pejanović, predsednica Srpske asocijacija menadžera, Erich Cossutta, predsednik Konfindustrije Srbija, Dragan Vlaisavljević, JP EPS, izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom, Laza Kekić, The Economist London, Zoran Kasalović, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Radomir Ilić, državni sekretar, Ministarstvo pravde, Nada Novosel, Poreska uprava Srbije, Imre Kern, državni sekretar, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, dr Žarko Obradović, predsednik Odbora za spoljne poslove Skupština Srbije, Tijana Palkovljević, Galerija Matice srpske, Aja Jung, Beogradski festival igre, Ivan Tasovac, Beogradska filharmonija i drugi.

Urednica specijalnih izdanja portala eKapija Marija Kambić moderirala je panel "All roads lead to Serbia - Šta se dešava sa koridorima i logističkom industrijom u Srbiji ".

Domaćin gala večere "Svet u 2018.", predsednik CPG Robert Čoban, u uvodnom delu večeri, razgovarao je sa predsednicom Vlade o aktuelnim očekivanjima za 2018. godinu, kada je reč o ekonomskim kretanjima u Srbiji i utiscima premijerke sa gala večere u Hong Kongu, gde je krajem novembra bila jedan od glavnih govornika, kao i odnosima Srbije sa Kinom u svetlu susreta koje je imala sa zvaničnicima u Budimpešti i Hong Kongu.

Na gala večeri su se obratili i Karla Herši, stalna koordinatorka UN u Srbiji, Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan i Laza Kekić, iz The Economist Inteligence Unita u Londonu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.05.2024.  |  Saobraćaj

Da li su automatizovane garaže rešenje za problem parkiranja u Beogradu?

Svaki vozač iz bilo kog većeg grada u Srbiji zna kakve su muke s parkiranjem, posebno u centralnim gradskim ulicama. Ovaj problem najizraženiji je, naravno, u Beogradu, u kojem ljudi sate i sate gube u pokušajima da pronađu slobodno mesto u obeleženim zonama, na parkinzima ili u javnim garažama. Zato se sve češće kao idealno rešenje za Beograd pominju podzemne automatizovane garaže koje, prema rečima zagovornika ove ideje,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.