NavMenu

Srbiji potrebno deset puta više IT stručnjaka nego što ih školuje - Održana druga HR code konferencija

Izvor: eKapija Petak, 15.12.2017. 12:20
Komentari
Podeli
Sa HR code konferencijeSa HR code konferencije
Ukoliko bi pratila svetske trendove, Srbija bi godišnje školovala između 15 i 30 hiljada IT stručnjaka, a danas taj broj dostigne jedva tri hiljade, zaključili su učesnici panela o novim talentima na konferenciji HR Code, koju je po drugi put organizovala kompanija ManpowerGroup.

- Cilj našeg obrazovanja, osim povećanja kvaliteta, morao bi da bude i povećanje kvantiteta – školovanje što većeg broja stručnjaka i stvaranje nekoliko talasa kvalitetnih mladih kadrova. IT industrija pruža priliku da nadoknadimo propušteno vreme za Srbiju i da iskoristimo potencijal koji imamo, a koji bismo teško iskoristili kroz tešku industriju - kaže Stefan Salom, predstavnik kompanije Infostud, koja je jedan od osnivača Inicijative Digitalna Srbija.

Da je IT velika šansa Srbije smatra i profesor Elektrotehničkog fakulteta Kosta Jovanović. On objašnjava da ljudi u visokorazvijenim zemljama mogu dobro da žive i studirajući menadžment, ekonomiju, prava, medicinu, dok je u Srbiji takav standard najlakše dostići kroz IT industriju.

- Teško je doći do studenata ETF-a na tržištu rada, jer su veoma traženi, ali su nama kapaciteti za školovanje ograničeni. Na smeru robotike imamo isti broj kadrova kao pre 20 godina, a za dve decenije je ova oblast izuzetno napredovala - kaže Jovanović.

Kako se navodi u saopštenju ManpowerGroup, stanje na IT tržištu sa sobom donosi izazove kako za poslodavce, tako i za kandidate. Sve je veća potreba poslodavaca za seniorima – ljudima koji imaju znanje i iskustvo da samostalno obavljaju posao, ali i da pomognu mlađim kolegama i usmere ih. Borba za privlačenjem seniora prerasta u pravu tržišnu utakmicu među kompanijama - ko će ponuditi bolje uslove za rad, lepše okruženje i privlačnije benefite koji su danas brojni, od bonusa, treninga i edukacija, privatnih osiguranja, plaćenih ručkova, do sportskih aktivnosti i team buildinga.

- Iako dobro ocenjeni i prihvaćeni od strane IT zajednice, benefiti polako postaju uobičajena praksa, te više ne predstavljaju kompetitivnu prednost kompanija. U takvim situacijama, jedini benefit koji se zaposlenima može ponuditi jeste dodatno slobodno vreme koje bi mogli provesti sa svojim porodicama. U tom svetlu, na tržište Srbije dolazi praksa sa Zapada, vezano za rad od kuće. Sve su učestalije situacije, posebno kod Senior kandidata, da traže ovakve vrste angažovanja, te će kompanije u narednom periodu morati otvoriti svoje sisteme za ovakve opcije kako bi ostale privlačne kandidatima - izjavila je Tijana Polak, tim lider za IT regrutaciju u kompaniji ManpowerGroup.

Najvažniji posao HR-a, ne samo vezan za IT industriju, sigurno je da prepozna potencijal i da sa njim u potpunosti radi na razvoju karijere. Ono što je posebno označeno kao važno, a tiče se isključivo IT industrije, jeste da developere treba naučiti vantehničkim veštinama. To su međusobna komunikacija sa drugim zaposlenim kao i sa direktnim klijentima, a sve u cilju bolje izgradnje jedinstvenog tima zaposlenih.


Uspeh HR-a je kada kod zaposlenih usadite isti osećaj kad odlaze petkom na pauzu za vikend i kada se nedeljom uveče spremaju za novu radnu nedelju, glavni su zaključci CEO panela na kojem su učestvovali Ivan Dragošan iz kompanije Symphony, Saša Popović iz kompanije Vega IT Sourcing i Jan Dolinaj iz kompanije Levi9.

HR Code konferenciju po drugi put je organizovala kompanija ManpowerGroup, kako bi na jedinstvenom događaju doprinela edukaciji među profesionalcima u oblasti ljudskih resursa, posebno u IT industriji. Konferenciju su podržali srebrni sponzori HelloWorld.rs, ITAcademy i Atria.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.