NavMenu

Počinje twinning projekat Srbije i Italije vredan 800.000 EUR - Glavni cilj zaštita i registracija autohtonih sorti voća i grožđa

Izvor: eKapija/Tanjug Petak, 15.12.2017. 11:32
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Twinning projekat između Ministarstva poljoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Italije, kojim se pruža podrška nadležnim srpskim organima u usklađivanju zakonskih normativa u vezi sa priznavanjem sorti poljoprivrednog bilja, sa evropskim zakonima, zvanično je počeo danas, saopšteno je iz Ambasade Italije u Beogradu.

Ministarstvo poljoprivrede navelo je da se projekat "Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti, uključujući i ovlašćene organizacije" sprovodi kroz partnerstvo Uprave za zaštitu bilja i italijanskog ministarstva, i biće finansiran IPA fondovima Evropske unije u iznosu od 800.000 EUR.

- Ovaj projekat pokazuje da se proces pristupanja Evropskoj uniji odnosi na konkretne stvari, koje utiču na svakodnevni život građana, recimo onih koji rade u poljoprivredi, koja je od strateškog značaja za srpsku ekonomiju - rekao je ovom prilikom ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

Otvaranju projekta prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević, pomoćnik ministra finansija Dušan Čarkić i šef trećeg sektora operacija u Delegaciji EU u Srbiji Ričard Masa.

Twinning aktivnosti, koje su počele u junu 2017. godine i koje će trajati do 30. novembra 2018, odnose se pre svega na opisivanje, zaštitu i registraciju autohtonog poljoprivrednog bilja Srbije.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, jedan od ciljeva projekta je oporavak i zaštita starih autohtonih sorti voća i grožđa i uspostavljanje baze podataka za Nacionalni registar biljnih sorti. Svrha projekta je i podrška Srbiji u izradi pravnog okvira za olakšanje oporavka, zaštite, registracije i eksploataciju u budućnosti starih autohtonih sorti voća i grožđa.

Projekat je od velikog značaja za Srbiju u okviru procesa pristupanja EU, jer direktno utiče na usklađivanje zakona i procedura za registraciju sorti poljoprivrednog bilja sa zahtevima EU i međunarodnim standardima, navodi se u saopštenju.


Po jedan zvanični održavalac biće određen za svaku, potencijalno ekonomski važnu, lokalnu sortu voća i vinove loze. On će biti zadužen za očuvanje ovih sorti, uključujući i lokalne poljoprivrednike, u cilju održavanja nasleđa lokalnog genetskog resursa voća i vinove loze.

Ovako očuvani genetski resursi, mogu se dalje koristiti kao osnov da ih poljoprivrednici i proizvođači stave u promet, kao i za razvoj novih sorti.

U saopštenju ministarstva navodi se da je jedan od očekivanih rezultata sprovođenja projekta i unapređenje profesionalnih veština osoblja zaposlenih u institucijama korisnicama i uspostavljanje baze podataka za Nacionalni registar biljnih sorti, uključujući i održavaoce starih domaćih i odomaćenih sorti voća i grožđa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.