NavMenu

Novi zakon proširio pravo na porodiljsko odsustvo - Povećan roditeljski dodatak za prvo dete

Izvor: Tanjug Petak, 15.12.2017. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Preduzetnice, poljoprivrednice i žene angažovane van radnog odnosa ubuduće će imati pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, a roditeljski dodatak za prvo dete biće povećan i to sa 39.000 dinara na 100.000 dinara.

To je utvrđeno Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je u četvrtak, 14. decembra 2017. godine, usvojila Skupština Srbije.

Precizirano je da će pravo na porodiljski dodatak, koje su do sada imale žene zaposlene na ugovoru o radu, biti prošireno i na žene koje samostalno obavljaju neku delatnost, kao i one angažovane na ugovor o delu ili na ugovor o privremeno povremenim poslovima.

Osnovica za isplatu tog dodatka zavisiće od uplaćenih doprinosa na osnovu neke vrste prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci.

Primena tog zakona počeće od 1. jula 2018. godine.

Predviđeno je da se naknada za prvo dete od 100.000 dinara isplati jednokratno.

Precizirano je da se pravo na roditeljski dodatak ne može ostvariti ako majka ili članovi zajedničkog domaćinstva plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30 miliona dinara, ako roditelji u momentu podnošenja zahteva žive u inostranstvu, kao i majka strani državljanin koja je isto ili slično pravo ostvarila u zemlji čiji je državljanin.


Jedna od novina je i paušal, u iznosu od 5.000 dinara, za svako rođeno dete, za nabavku bebi opreme, uveden umesto ranije mere povraćaja PDV na bebi opremu.

Nova rešenja, kažu nadležni, treba da smanje mogućnost zloupotreba koje su se dešavale.

Tako su zakonom, između ostalog, predviđene novčane kazne od 50.000 do 150.000 dinara za poslodavca ako izda neistinitu potvrdu o ostvarenim prihodima podnosiocima zahteva za korišćenje prava iz ovog zakona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.