Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.12.2017.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privredni rast Srbije u 2017. godini ispod 2% - Za 2018. prognozirana stabilnost cena i blagi rast zaposlenosti

Sa predstavljanja novog broja Kvartalnog monitora
Privreda Srbije je u 2017. godini ostvarila značajan napredak ka uspostavljanju makroekonomske stabilnosti, ali je privredni rast skroman, a izostale su i znatnije reforme, ocenjeno je danas na predstavljanju novog broja časopisa Kvartalni monitor.

Jačanje makroekonomske stabilnosti se manifestuje kroz fiskalni suficit, koji je ostvaren prvi put nakon duže od jedne decenije, stabilizaciju inflacije na niskom nivou, niske kamatne stope i smanjenje procenta loših kredita. Ipak, autori Kvartalnog monitora napomenuli su da je makroekonomska stabilnost i dalje krhka, jer je spoljni i javni dug i dalje visok, a jačanje dinara utiče na ponovni rast spoljnog deficita.

- Rast privrede Srbije u 2017 godine će biti ispod 2%, što je duplo sporije od prosečnog rasta zemalja centralne i istočne Evrope. Privredni rast potvrđuje da je makroekonomska stabilnost neophodna, ali da nije dovoljna za snažan i dugoročno održiv rast privrede.

Autori Kvartalnog monitora ukazuju da približno polovina zaostajanja za regionalnim prosekom može da se objasni lošim vremenskim prilikama, dok je druga polovina posledica fundamentalnih slabosti privrednog sistema i propusta u sprovođenju fiskalne politike, kao što je nesposobnost Vlade da realizuje planirane investicije i pokrene nove.

- Ovogodišnji rast od dva odsto je razočaravajući, s obzirom na to da su međunarodne okolnosti bile izrazito povoljne - tražnja u evropskim privredama snažno raste, ponuda jeftinog kapitala je obilna, dok su cene na svetskim tržištima povoljne za Srbiju, ističe se u analizi.

Nakon što je ostvaren napredak u fiskalnoj konsolidaciji, stabilizaciji inflacije na niskom nivou, smanjenju kamatnih stopa i procenta loših kredita, ocenjeno je da su ključna ograničenja za rast privrede u privrednom ambijentu.

Stoga se ističe da je važno da se uspostave pravila prema kojima bi ekonomski položaj pojedinca i preduzeća zavisio od njihovog doprinosa društvu, a ne od bliskosti sa Vladom, vladajućom strankom i neformalnim centrima moći.

Takva pravila igre bi podstakla pojedince da više štede, investiraju, stiču nova znanja i veštine, uvode inovacije, preuzimaju rizike i druge aktivnosti kojim se generiše privredni rast i zapošljavaju ljudi, umesto da tragaju za vezama sa državnim i partijskim funkcionerima i neformalnim centrima moći, ili da plaćaju mito, navode autori Kvartalnog monitora.

- Na osnovu očekivanih međunarodnih okolnosti, najavljenih ekonomskih politika, kao i trendova unutar 2017. godini prognoziramo da bi privreda Srbije u 2018. godine mogla da ostvari rast od oko 4%. U narednoj godini očekujemo stabilnost cena, blagi rast zaposlenosti, realni rast zarada od 3-4%, dok će spoljni deficiti biti na ovogodišnjem ili na nešto višem nivou - zaključili su autori Kvartalnog monitora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.