NavMenu

Obilaznicom oko Dimitrovgrada do kraja decembra - Radovi u završnoj fazi

Izvor: Novosti Četvrtak, 14.12.2017. 09:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Posle sedam godina od početka izgradnje obilaznice oko Dimitrovgrada, ova moderna saobraćajnica, koja je deo istočnog kraka Koridora 10, konačno će biti završena. Deonica je duga 8,67 kilometara i njen veći deo je pušten u saobraćaj polovinom septembra. Preostali radovi, 750 metara leve trake i oko 900 metara desne, kod kosine Gradinje su u završnoj fazi, pa majstori ovih dana izlivaju asfalt na poslednjem kilometru puta. U Koridorima Srbije kažu da će, kao što je i najavio v. d. direktora Zoran Babić prilikom posete gradilištu u oktobru, posao biti završen do kraja decembra.

Po projektu, neimarima se na ovom delu puta na sredini trase isprečilo brdo, sa kojeg je morao biti uklonjen deo u dubini od oko 30 metara. Prethodnih meseci je izminirano, iskopano i odveženo oko milion kubnih metara stenske mase. Kosina će biti obezbeđena zaštitnom mrežom i uklopljena u ambijentalnu celinu. Biće izgrađen i zid iza kojeg će biti zasađeno zelenilo.

- Do vikenda će biti postavljen završni sloj asfalta u dužini od 320 metara u levom poluprofilu, dok se u desnoj traci postavlja cementna stabilizacija u dužini od 250 metara - navode u Koridorima i dodaju da je u toku i postavljanje odbojnih ograda kod Gradinja.

Obilaznica oko Dimitrovgrada jedna je od "najsporijih" deonica na srpskim koridorima, jer se osam kilometara puta gradi sedam godina. Posle bankrota austrijske Alpine i raskida ugovora sa bugarskom kompanijom Trace, ni grčki Aktor nije uspeo da završi posao u roku koji je ugovorio. Planirano je da se radovi okončaju 21. marta, ali zbog finansijskih problema sa kojima se suočila grčka kompanija, čiji računi su bili u blokadi godinu i po dana, rok je ponovo probijen. Ovih dana će, konačno, kako najavljuju iz Koridora, biti stavljena tačka na ovaj projekat.


Na istoku fali još 20 kilometara

Istočni krak Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom, dug je oko 86,9 kilometara. Sa završetkom obilaznice, do kompletiranja ove trase preostaju još radovi na oko osam kilometara na deonici od Staničenja do Pirota, kao i oko 12 kilometara od tunela Bancarevo do Crvene Reke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.