NavMenu

Firma Južni tok i dalje radi - Rusi odavno odustali, Srbija čeka alternativu

Izvor: Blic Četvrtak, 14.12.2017. 09:22
Komentari
Podeli
Kompanija Južni tok i dalje postoji u Srbiji, iako je izgradnja tog ruskog gasovoda otkazana još pre tri godine, piše Blic.

Prema podacima APR-a, firma se vodi pod imenom South stream,a registrovana je u novembru 2011. u Novom Sadu. Na sajtu Agencije navodi se da je ovo i dalje aktivno privredno društvo, a stoji i podatak o upisanom osnovnom kapitalu od oko 6,1 milijardu dinara. Takođe, na čelu kompanije, istaknuto je na sajtu, nalazi se prvi čovek Srbijagasa Dušan Bajatović, ali i Rus Aleksandar Siromjatin.

Zanimljivo je i to, piše Blic, da je osnovni kapital duštva poslenji put povećan u junu 2016. za 318,3 milion dinara. Prema poslednjem zvaničnom podatku objavljenom na sajtu APR-a South stream je 2013. godine imao gubitak od 129.397.000 dinara.

Iako u Srbijagasu nisu odgovorili na pitanja Blica, nezvanično se može čuti da je ovo preduzeće nastavilo da radi u nadi da će tzv. Turski tok zameniti prethodni gasovod, pa će Srbija ovo preduzeće moći da iskoristi za novi cevovod.

Podsetimo, Srbijagas i ruski Gazprom osnovali su u novembru 2009. godine u Švajcarskoj zajdničko preduzeće

za izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju. Nakon dve godine osnovana je ćerka firma South stream u Srbiji koja je, očigledno, još aktivna. U prošloj godini firma je zapošljavala 11 ljudi, ali nije poznato da li su oni i ove godine na istim radnim mestima ili su prešli u druge Gazpromove pogone u Srbiji, kao što je to bio slučaj sa još 30 radnika koji su u početku bili u firmi South stream, piše dnevni list Blic u četvrtak (14. decembra 2017. godine).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.