NavMenu

Papirologija koči prodaju alkoholnih pića

Izvor: Novosti Sreda, 13.12.2017. 15:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nada54/shutterstock)Ilustracija
Grupacija za rakiju i Privredna komora Srbije uputiće zahtev Ministarstvu finansija, kako bi legalnim prizvođačima jakih alkoholnih pića bilo omogućeno da kupe akcizne markice, pre nego što poreska inspekcija obavi kontrolu zapremine sudova, koju su oni prijavili.

Naime, mnogi od njih sprečeni su da prodaju svoje proizvode, jer izmenjenim Pravilnikom o sadržini, vrsti podataka i načinu vođenja registra proizvođača alkoholnih pića, Ministarstvo finansija i Poreska uprava, traže od proizvođača da daju podatke o kapacitetima za proizvodnju na šestomesečnom nivou. Kako to nije bilo moguće, doneto je prelazno rešenje da proizvođači moraju do 30. novembra da pošalju spisak sudova i zapreminske kapacitete. A, dok nadležna poreska inspekcija ne izađe na teren i to sve ne prekontroliše, proizvođači ne mogu da kupe akcizne markice.

- Zajedno sa PKS uputili smo zahtev Ministarstvu finansija da nas odblokiraju, a poreska inspekcija neka dođe kad god hoće - kazao je Ivan Urošević, predsednik Grupacije za rakiju.

- Proizvođači su već dali izjave i podatke, i ništa se ne dobija time, što se ne dozvoljava kupovina akciznih markica, osim što nama ne daju da radimo. Uz to, u PKS postoji i Grupacija za borbu protiv sivog tržišta, pa ćemo početkom sledeće godine da vidimo sa njima šta su nam alati u borbi protiv nelegalne prodaje jakih alkoholnih pića.

(Foto: Sinisa Botas/shuterstock.com)
Ministarstvu finansija podneće, kako priča Urošević, zahtev i da prilikom izjednačavanja akciza sa uvoznim pićima, država domaćim proizvođačima omogući neke olakšice, kako bi im olakšala proizvodnju.

- Izjednačavanje će morati da se desi, jer je to zahtev EU - objašnjava Urošević.

- Međutim, tek kada se bude to dogodilo, u Srbiji će se stvoriti još veće sivo tržište. Zbog toga imamo ideju oko subvencija i kako da se olakša domaćim proizvođačima.

(I)legalno

Gotovo da ne postoji sajam, vašar ili neka ulična manifestacija na kojoj ne može da se kupi rakija sa sivog tržišta, bez akciznih markica, što znači da nije iz registrovane proizvodnje, a samim tim nema ni papire o zdravstvenoj ispravnosti. Proizvođači ovakve robe ne moraju mnogo ni da se kriju, jer kontrole skoro i da nema.

- To je akcizna roba i prekršaj je ukoliko se nađe u prodaji bez akciznih markica - ističe Urošević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.