NavMenu

Sofe iz Vranja stigle i do Nemačke i Švajcarske - Manufaktura Catra home fashion planira veći izvoz i učešće na inostranim sajmovima

Izvor: eKapija Sreda, 13.12.2017. 14:15
Komentari
Podeli
Deo programa Catra home fashionDeo programa Catra home fashion
U fabrici na jugu Srbije, tim stručnjaka i zanatlija svakodnevno spaja mašinsku proizvodnju i zanatsku tradiciju i stvara neobične komade. U izradi sofa, dvoseda, fotelja, stolova i komoda, u fabrici Catra home fashion u Vranju, koriste isključivo prirodne materijale. Već deset godina, u porodičnoj atmosferi, stvaraju nameštaj sa zeljom da manufakturni kvalitet bude njihov zaštitni znak. Prepoznatljivost im daje i dizajn utemeljen na klasičnim vrednostima, iako vole da eksperimentišu sa savremenim formama.

Catra home fashion u izradi prati savremene trendove, a proizvode prilagođava potrebama kupaca, omogućavajući svakom da sebi kreira nameštaj kakav želi.

Prema rečima Danijele Trajković iz ovog vranjskog preduzeća, tim od tridesetak veštih radnika uspeo je da na domaćem tržištu izgradi brend. Istovremeno, fabrika Catra home fashion uspela je da se probije i proizvode plasira u specijalizovanim butik-radnjama u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Ono na šta su posebno ponosni u ovoj fabrici i što izdvaja njihove proizvode, pored dizajna i kvaliteta, jesu materijali i detalji u izradi. Catra koristi dugotrajne, brižljivo selektovane materijale, koji podnose sve vrste habanja, pojašnjava naša sagovornica.

Tako za kostur garnitura u ovoj fabrici koriste puno bukovo drvo, dok stolove, fotelje i ramove nogica prave od hrasta tretiranog prirodnim uljima i reagensima za dobijanje specijalnih boja, kao i od američkog oraha.

- Za izradu uvlaka kod sedišta i naslona koristimo guščije perje. Koristimo i specijalnu kožu, različite debljine, a poznati smo i po udobnosti i kvalitetu perjanih ispuna na sofama - objašnjava za eKapiju Trajković.

Catra koristi i prirodne štofove od mešavine pamuka, viskoze i lana sa malim procentom poliestera, kao i različite aqua clean materijale, sa kojih se jednostavno skidaju fleke od kafe, čokolade i markera.

U fabrici u Vranju mesečno nastane od 80 do 100 komada. Proizvodni program uglavnom čine sofe za dnevnu sobu u različitim sklopovima (trosedi, dvosedi, ugaone garniture...), a manjim delom i stolovi, klub stočići i komode.

- Mesečni kapaciteteti variraju u zavisnosti od toga da li radimo serije ili pojedinačne komade - objašnjava sagovornica eKapije i dodaje da svakodnevno osluškuju želje i potrebe kupaca, kako bi bili konkurentni i ponudili im baš onakve proizvode kakve žele.

- Visoka fleksibilnost u proizvodnji daje nam mogućnost da stvaramo komade koje odgovaraju pojedinačnim potrebama i nose lični pečat, a princip "tailor made" omogućava da svako sebi skroji sofu kakvu želi.

Trajković kaže da im upravo domaće tržište pruža najveće mogućnosti.

- Naša poslovna politika je da stvaramo i jačamo brend u Srbiji, a da boljim dizajnom i kvalitetom uzimamo i deo kolača u inostranstvu - dodaje naša sagovornica, ističući i da je u inostranstvu konkurencija mnogo jača.


Uz Srbiju, Catra home fashion najviše prodaje u Nemačkoj, Francuskoj i Švajcarskoj. Veći udeo na inostranim tržištima, povećanje izvoza u delu skupljeg programa, kao i samostalni nastupi na značajnijim sajmovima nameštaja u Evropi, u fokusu su ovog vranjskog proizvođača nameštaja za naredni period.

Izlaganje na takvim manifestacijama, prilika je da svoj program predstave širokom krugu kupaca, objašnjava naša sagovornica. Nedavno su izlagali i na Sajmu nameštaja u Beogradu.

Konkurencija

- Na tržištu je teško opstati, naročito kada želite da zadržite isti kvalitet, a da pritom pratite savremene trendove u dizajnu nameštaja. Nažalost, borba sa stranim proizvođačima, koji su daleko bolje tehnički i tehnološki opremljeni, nekada obeshrabljuje i potrebno je da i država kroz neke vidove podrške pomogne domaćim proizvođačima - objašnjava Trajković, osvrćući se na prilike na tržištu.

Svoje proizvode Catra home fashion odnedavno prezentuje i u Catra loft salonu u Beogradu.

K.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.