NavMenu

U Nišu formiran klaster starih zanata - Završen projekat ekonomskog osnaživanja žena Južne Srbije

Izvor: eKapija Sreda, 13.12.2017. 12:43
Komentari
Podeli
Sa završne konferencije projektaSa završne konferencije projekta
Udruženje poslovnih žena Srbije organizovalo je u utorak, 12. decembra 2017. godine, u Nišu završnu konferenciju projekta - Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata. Uz konferenciju održana je i izložba ženskih rukotvorina - Talenat je u našoj prirodi, na kojoj je svoje proizvode predstavilo 11 žena koje su prošle kroz mentorski program. Projekat je sufinansiran od strane Razvojne agencije Srbije (RAS).

Udruženje poslovnih žena Srbije realizovalo je u okviru projekta Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata, tokom septembra i oktobra 2017. godine šestodnevne module u Nišu, koje je finansirala Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ). Na modulima je učestvovalo 40 žena iz urbanih i ruralnih sredina Nišavskog, Jablaničkog, Pirotskog i Pčinjskog okruga (Niš, Aleksinac, Svrljig, Jelašnice, Gadžin Han, Vlasotince, Leskovac, Vranje...). Deklaraciju o osnivanju Klastera ženskog preduzetništva, umetničkih i starih zanata Južne Srbije, potpisalo je 36 žena - učesnica projekta tokom septembra.

Izložba "Talenat je u našoj prirodi" bila je finale projekta sa prikazom konkretnih rezultata, odnosno idejnih rešenja baziranih na starim zanatima, pretočenim u upotrebne vrednosti. Proizvodi učesnica projekta mogu se naći u prodaji u okviru e-kataloga UPŽ Srbije na sajtu www.poslovnezene.org.rs.

- Osim namere da doprinesemo unapređenju ekonomskog razvoja i da utičemo na problem nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama, glavni cilj projekta bio je usmeren ka stvaranju novih mogućnosti (samo)zapošljavanja i smanjenju migracija iz ruralnih područja kroz osnaživanje žena u preduzetništvu. Radne aktivnosti realizovane u okviru projekta trebalo je da podstaknu očuvanje kulturne tradicije, povećanje kvaliteta proizvodnje, mogućnost učestvovanja na domaćem i inostranom tržištu, kao i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim i gradskim sredinama projektnog područja - izjavio je Dejan Vratonjić, CIM savetnik sa poslovni razvoj Udruženja poslovnih žena Srbije.


Projektne aktivnosti imale su za cilj da doprinesu unapređenju ekonomskog razvoja i da utiču na probleme nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije kroz podršku samozapošljavanju u sektoru usluga i turizma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.